Vuoden 2018 Miehen työ -palkinto Kari Uotilalle

Julkaisuajankohta 8.11.2018 10.03
Tiedote

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) on myöntänyt Miehen työ 2018 -palkinnon Kari Uotilalle pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta työstä rakenteellisen epätasa-arvon purkamiseksi erityisesti poikien ja miesten hyväksi.

Ensimmäisen kerran vuonna 1995 eduskuntaan noussut Uotila on edistänyt monia sukupuolten tasa-arvon kannalta tärkeitä aloitteita ja nostanut esiin muun muassa isyyteen ja kokonaisturvallisuuteen liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Uotila tunnetaan tasa-arvokentän lisäksi myös urheilukentiltä, ja tasa-arvon edistämistä urheilussa voidaan pitää Palloliiton entisen varapuheenjohtajan tavaramerkkinä. Lisäksi vasemmistoliiton kansanedustaja Uotila on ollut perustamassa eduskunnan miesverkostoa ja vaikuttamassa kaupunginvaltuutettuna Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan hyväksymiseen ja käyttöönottoon Espoossa. Eduskunnan keväällä 2019 jättävä Uotila on tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikainen jäsen ja TANEn Miesjaoston entinen puheenjohtaja.

"Palkintoperusteista on ’Uotun’ kohdalla ollut runsaudenpulaa. Tasa-arvokysymysten edistämiseen sitoutunut Uotila on päättäjänä vienyt ahkerasti eteenpäin miehiin ja poikiin liittyviä kysymyksiä. Tasa-arvotoimijat ovat arvostaneet erityisesti Uotun vahvaa näkemystä sitä, ettei tasa-arvon edistäminen ole nollasummapeliä sukupuolten kesken. Miesjaostossa katsottiin, että Uotu on ollut myös julkisuudessa näkyvä hahmo jaoston teemoissa", kertoo palkinnon luovuttanut tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Miesjaoston puheenjohtaja Jirka Hakala.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta luovutti palkinnon keskiviikkona neuvottelukunnan Miesjaoston 30 -vuotisjuhlan yhteydessä Helsingin Musiikkitalossa. Kari Uotila palkittiin espoolaisen taiteilija Veikko Kuhmosen pastellityöllä Banachin puutarha. Teos on saanut nimensä lisäksi osan materiaalistaan puolalaisen matemaatikko Stefan Banachin työstä: värikkäiden kukkien lomasta pilkistää otteita Banachin avaruuden määritelmästä. "Banachin järkyttävästä kohtalosta huolimatta hänen tieteellinen panoksensa on jäänyt hyödyttämään ihmiskuntaa. Tasa-arvon teema nousee esiin ajatuksessa, että kaikissa meissä asuu ’pieni puutarhuri’ ja voimme kaikki saada puutarhan kukkimaan asennemuutoksin ja demokratian keinoin", kuvaa Kuhmonen teostaan. Tilaisuuden ohjelmassa ei unohdettu myöskään Uotilan rakkautta liikuntaan ja urheiluun, kun palkinnon luovuttamisen yhteydessä nähtiin esitys Danceteam Internationalin tanssijoilta Edwin Mokayalta ja Godwin Otienolta.

Lisätietoja: Hannele Varsa, pääsihteeri, Tasa-arvoasiain neuvottelukunta

hannele.varsa(at)stm.fi, 050 545 3435

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) on parlamentaarinen neuvottelukunta, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnassa. TANE tekee yhteistyötä poliittisten päättäjien, viranomaisten, järjestöjen ja muiden yhteisöjen kanssa, ja sillä on neuvoa-antava rooli valtionhallinnossa.

Miehen työ -palkinto on jaettu vuodesta 1998 alkaen henkilölle tai taholle, joka on työllään tai muilla ansioillaan edistänyt sukupuolten tasa-arvon toteutumista erityisesti miehiin ja poikiin liittyen ja purkanut kapeita sukupuolinormeja. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Miesjaoston esityksestä myönnettävä palkinto jaettiin tänä vuonna 20. kerran.

Ajankohtaista