Tiedote: TANE huolissaan sukupuolentutkimuksen aseman heikkenemisestä Lapin yliopiston päätöksen myötä

Julkaisuajankohta 25.5.2020 15.08
Tiedote

Tiedote: Vapaa julkaistavaksi HETI

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) ilmaisee huolensa sukupuolentutkimuksen aseman heikkenemisestä Lapin yliopistossa.

Lapin yliopisto on päättänyt yhteistoimintaneuvottelujensa päätteeksi lakkauttaa sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorin vakituisen tehtävän. Tehtävän lakkauttamisen jälkeen koko Lapin yliopistossa on enää yksi pysyvä sukupuolentutkimuksen opetus- ja tutkimustehtävä.

TANE kannustaa Lapin yliopiston johtoa harkitsemaan päätöstään uudelleen. Jos päätöstä ei voi perua, tulisi selvittää, miten huolehditaan tasa-arvoa koskevan laadukkaan tutkimustoiminnan ja opetuksen jatkuminen ja kehittäminen.

”Suomen pohjoisimpana yliopistona Lapin yliopistolla on maantieteellisesti merkittävä asema ylläpitää tasa-arvo-osaamista ja edistää sukupuolentutkimusta maassamme. Ymmärrystä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden kysymyksistä tarvitaan kaikkialla,” sanoo neuvottelukunnan pääsihteeri Hannele Varsa.

Lapin yliopiston asema osana suomalaista sukupuolentutkimusta on tärkeä myös siksi, että oppiaine sijoittuu kasvatustieteiden tiedekuntaan. Kyseessä on ainoa suomalainen yliopisto, jossa kaikki tulevat opettajat opiskelevat sukupuolentutkimusta. Tämä on ollut TANEn tavoitteena kaiken opettajakoulutuksen osalta jo vuosien ajan. 

”Tasa-arvolaki edellyttää viranhaltijoiden edistävän sukupuolten tasa-arvoa. Lapin yliopisto onkin tehnyt hienoa työtä huolehtiessaan, että opettajaksi opiskelevat pääsevät tutustumaan sukupuolentutkimukseen. Pysyvä henkilöstö on tietysti paras ja pitkäjänteisin tapa ylläpitää tällaista toimintaa,” Varsa toteaa.
 
Lisätietoja:

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, pääsihteeri Hannele Varsa, [email protected]
050 545 3435, 0295 163281
https://tane.fi/fi 

Ajankohtaista