Tasa-arvoasiain neuvottelukunta tuomitsee Venäjän käynnistämät sotatoimet Ukrainassa - Rauha on ainoa tie eteenpäin

Julkaisuajankohta 2.3.2022 17.00
Tiedote

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta tuomitsee Venäjän käynnistämät sotatoimet Ukrainassa ja osoittaa tukensa ukrainalaisille. Tane vaatii sotatoimien välitöntä lopettamista.

Mustalla taustalla valkoinen teksti, jossa lukee rauha on ainoa tie eteenpäin. Alla lippulogo ja teksti Tane.

Sodat, kriisit ja konfliktit ovat valtava uhka erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta muistuttaa, että konflikteilla ja sodilla on merkittäviä sukupuolittuneita vaikutuksia, mikä on huomioitava Ukrainaan suunnatussa avustustyössä. Etenkin miehet joutuvat uhraamaan terveytensä ja henkensä sodan vuoksi ja naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy tutkitusti kriiseissä ja konflikteissa ja niiden jälkeen. 

Rauha on ainoa tie eteenpäin, painottaa koko tasa-arvoasiain neuvottelukunta yhdessä.

Kunnes rauha on saavutettu, tulee pois pääsy kriisialueelta ja oikeus turvapaikkaan turvata kaikille taustasta riippumatta. Avustustyössä on huomioitava erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat, kuten naiset, lapset, iäkkäät, vammaiset henkilöt sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

YK:n 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman mukaisesti konfliktien osapuolten tulee suojella naisia ja tyttöjä muun muassa sukupuoleen perustuvalta väkivallalta. Tane painottaa, että naisten – tässä tapauksessa ukrainalaisten naisten – osallistuminen konfliktin ratkaisuun ja rauhanrakennukseen on varmistettava, kuten päätöslauselma edellyttää.

Tasa-arvoasiainneuvottelukunnassa ovat edustettuina eduskuntapuolueet eduskuntavaalien tuloksen mukaisessa suhteessa. Neuvottelukunta edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.

Lisätiedot

Hannele Varsa,
pääsihteeri
+358 50 545 3435
[email protected]

Jirka Hakala,
puheenjohtaja
+358 295 140 005
[email protected]

Ajankohtaista