Tanen varapuheenjohtaja Pia Sundell: "Naisten oikeuksia parantamalla autamme myös lapsia"
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Pia Sundell muistuttaa, että nuorille pitää rakentaa toivoa paremmasta huomisesta. Lasten tunnetaitojen kehittäminen on osa turvallisempaa tulevaisuutta. Esittelemme sivuillamme ihmisiä Tanen toiminnan takana – tervetuloa seuraamme!
Olen Tanen varapuheenjohtaja, RKP:n naisjärjestön varapuheenjohtaja ja päivätyökseni lastensuojelujärjestö Barnavårdsföreningenin toiminnanjohtaja. Tanen varapuheenjohtajana tuen puheenjohtaja Karoliina Partasen ja sihteeristömme työtä. Rooli on minulle suuri kunnia.
Tanen kautta pääsen edistämään tasa-arvoa sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia. Näin pystyn vaikuttamaan myös lasten elinoloihin.
Mikä tasa-arvokehityksessä on viime aikoina herättänyt sinussa toivoa?
Nuori sukupolvi kannattelee toivoa. He arvostavat tasa-arvoa ja näkevät esimerkiksi naisten ja tyttöjen sekä seksuaalivähemmistöjen oikeudet itsestään selvänä asiana. Olen siitä hyvin iloinen. Meidän kaikkien pitää viljellä puhetta paremmasta ja rakentaa nuorille toivoa siitä, että huominen on valoisampi.
Elämme kovassa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Julkisuudessa puhutaan paljon ulkopolitiikasta ja maanpuolustuksesta. Haluan painottaa, että sisäinen turvallisuus, kuten ihmisten hyvinvointi, on tässä keskustelussa myös tärkeää. Investoimalla hyvinvointiin lisätään turvallisuutta ja toivoa.
Mistä tasa-arvoteemoista kaipaisit enemmän keskustelua?
Haluaisin, että yhä enemmän puhuttaisiin perheväkivallasta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä siitä, millaisia vaikutuksia väkivalta tuo mukanaan. Suomi on vaarallinen maa naisille. Täällä on hyvin paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Naiset kokevat sitä joka puolella Suomea ja kaikenlaisissa oloissa.
Meidän pitää opettaa lapsillemme tapoja säädellä ja kohdata erilaisia tunteita. Pojista pitää kasvattaa miehiä, jotka löytävät turvallisia keinoja purkaa aggressiota. Tyttöjä taas pitää kasvattaa tuntemaan oikeutensa.
Mitkä ovat Tanen tärkeimmät tavoitteet toimikaudelle 2023-2027? Mitä on jo saatu aikaan?
Tanen tärkeä tehtävä on ylläpitää tasa-arvokeskustelua. Osoitamme asioita, jotka tarvitsevat työstämistä. Nostamme esiin myös sellaista, mikä on kehittynyt tasa-arvonäkökulmasta parempaan päin.
Tällä toimikaudella peräänkuulutan erityisesti palkkatasa-arvoa. Naisen euron pitää olla euro, ei yhtään vähempää. Esitämme näkökulmia myös mm. tasa-arvoisempaan maanpuolustukseen, jotta löytäisimme keinoja osallistaa kaikki sukupuolet maanpuolustukseen.
Minulle henkilökohtaisesti tärkein teema on kuitenkin naisiin kohdistuvan väkivallan kitkeminen.
Toinen Tanen painopisteistä on digitalisaatio ja sukupuolten tasa-arvo. Miten digitalisaatio liittyy tasa-arvoon?
Digitalisaatio tarjoaa meille kaikille tärkeitä työkaluja. Kaikilla ei kuitenkaan ole tasavertaisia mahdollisuuksia niiden hyödyntämiseen, ei Suomessa eikä laajemmin maailmalla.
Sukupuolten välinen digitaalinen kuilu on yhä suuri. Naiset ovat edelleen aliedustettuina ns. STEM-aloilla (luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka). Suomessa vain noin kolmannes STEM-alojen opiskelijoista on naisia. Kansainvälisesti ero on vielä suurempi. Naisten vähäinen määrä STEM-aloilla on ongelma, koska se rajoittaa monipuolisen osaamisen ja innovaatioiden kehittymistä teknologiassa ja tieteessä.
Digitalisaatio luo myös uusia välineitä ja alustoja väkivallalle. Suomessa asuvista joka neljäs on kohdannut verkossa väkivaltaa tai häirintää, naiset hieman miehiä useammin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen voi lisätä verkkohäirinnän riskiä. Digitaalinen väkivalta on osa pari- ja lähisuhdeväkivaltaa. Tämä on vakava asia. Sen tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi tarvitaan uusia keinoja ja lisää osaamista.