TANEn puheenjohtaja Jirka Hakala toivoisi, ettei tasa-arvokeskustelu olisi kutsu otteluun - Tasa-arvoisempi yhteiskunta on parempi meille kaikille
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Jirka Hakalan mukaan TANEn avulla on mahdollista harrastaa positiivista ristiinpöllyytystä puolueiden välillä. Esittelemme TANEn toimijoita sarjassamme #MeOlemmeTANE.
Kuka olet? Mitä teet työksesi ja mikä siinä on mielestäsi parasta?
Olen Helsingissä asuva keskipohjalainen reipas nuorimies. Työskentelen puolustusministeri Antti Kaikkosen erityisavustajana ja edustan toista vaalikautta keskustaa tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa. Tällä kaudella olen myös TANEn puheenjohtaja.
Parasta työssäni on se, että pääsen viemään yhteiskuntaa omalta pieneltä osaltani eteenpäin. Hauskaa on myös itse tekemisen meininki. Tunne siitä, että työ on merkityksellistä ja siihen myös kannattaa panostaa.
Mikä on mielestäsi tärkein tasa-arvokysymys, joka pitäisi ratkaista?
Sukupuolella on yhä todella suuri vaikutus, vaikka Suomi on verrattain tasa-arvoinen yhteiskunta. Sukupuoli vaikuttaa koulutukseen, uraan ja siihen, minkälaisia tulevaisuuden polkuja kukin näkee itselleen mahdollisiksi.
Tämä on ongelma, koska sukupuoli ei määritä sitä, mikä on juuri sinulle paras olla ja rakentaa elämääsi. Meillä pitäisi olla vapaus myös omien korviemme välissä elää elämäämme juuri niin kuin parhaaksi näemme.
Minkälaisiin tasa-arvo-ongelmiin tai haasteisiin olet törmännyt omassa elämänpiirissäsi? Miten ongelman voisi ratkaista?
Tasa-arvo ei täysin toteudu omassa poliittisessa järjestelmässämmekään vaan jokin selittämätön jako siellä on. Sukupuoli vaikuttaa politiikassa yhä siihen, mihin asioihin suuntaudutaan ja myös siihen, keitä otetaan mukaan työskentelyyn.
Miehet ovat edelleen yliedustettuina taloutta käsittelevissä työryhmissä. Sosiaali- ja terveyspuolen kysymyksiä käsiteltäessä taas naisia on runsaasti ja miesnäkökulmaa vähemmän. Tämä kaikki taitaa lähteä liikkeelle perinteistä ja yhteiskuntamme rakenteista.
Apua saadaan toivottavasti toisenlaisista esimerkeistä niin tavallisen työelämän kautta kuin nykyisestä hallituksestammekin. Onhan taloudesta vastaava valtiovarainministeri ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri kumpikin tällä hetkellä naisia.
Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.
KUVA: Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Jirka Hakala.
Onko käynnissä oleva koronaviruksesta johtuva poikkeustila herättänyt sinussa jotain erityistä huolta tasa-arvon kannalta?
Ihmisten terveys ja hyvinvointi herättää tietysti huolta. Altistumisriski on varsin suuri erityisesti monilla naisvaltaisilla aloilla, kuten hoitoalalla, siivousalalla ja palvelualoilla. Tälle ei kriisin keskellä voida tietenkään mitään, mutta tämä on hyvä tiedostaa.
Olisi tärkeää, että tasa-arvonäkökulma on läsnä sitten, kun tämä tauti on selätetty ja ruvetaan tekemää suuria taloudellisia ratkaisuja valtion puolelta.
Mitä odotat nykyiseltä TANElta?
Tasa-arvo on kaikkien yhteinen asia eikä sen tulisi jakaa suomalaisia toisiaan vastaan. Tasa-arvoisempi yhteiskunta on parempi meille kaikille riippumatta sukupuolesta, puoluekannasta tai esimerkiksi siitä, missä päin Suomea asut.
TANEn avulla on mahdollista harrastaa positiivista ristiinpöllyytystä, kun eri puolueiden kansanedustajat ja muut vaikuttajat pääsevät tuomaan esiin tasa-arvopoliittisia epäkohtia, ratkaisuja ja erilaisia näkökulmia. Näin kaikilla osapuolilla on mahdollisuus viisastua ja saada uusia mausteita omaan poliittiseen toimintaansa.
Lisäksi odotan, että tasa-arvokysymysten profiilia saadaan nostettua ja tärkeitä tavoitteita edistettyä eduskunnassa ja puolueiden välillä.
Millaisena haluaisit maailman näyttäytyvän 10 vuoden päästä? Mikä on muuttunut?
Toivoisin, ettei tasa-arvosta käyty keskustelu nostattaisi heti sykkeitä ja olisi kutsu jonkinlaiseen otteluun. Haluaisin, että tasa-arvo olisi asia, joka yhdistäisi ihmisiä yllättävilläkin tavoilla ja jonka etenemisestä kaikki voisivat olla ylpeitä.
#MeOlemmeTANE