Tane kannattaa esitystä sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta

Julkaisuajankohta 4.3.2022 11.50
Uutinen

Lausuntokierros hallituksen esityksestä henkilötunnusjärjestelmän uudistamisesta päättyy 4.3.2022. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta toteaa, että henkilötunnuksen uudistamisen ja riittävyyden varmistamisen yhteydessä on erittäin järkevää samalla lisätä tunnuksen avulla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä edistää tietosuojaa ja tietojen minimointiperiaatetta.

Lausunnossaan valtiovarainministeriölle tasa-arvoasiain neuvottelukunta

  • toteaa, että henkilötunnuksen uudistamisen ja riittävyyden varmistamisen yhteydessä on erittäin järkevää samalla lisätä tunnuksen avulla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä edistää tietosuojaa ja tietojen minimointiperiaatetta. Tane kannattaa esitystä sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta ja kiittää pyrkimyksestä sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.
  • pitää tärkeänä sitä, että sukupuoltaan korjaavalla henkilöllä olisi jatkossa nykytilaa vastaavasti oikeus halutessaan saada sukupuolen vahvistamisen perusteella uusi henkilötunnus, jonka yksilönumero annettaisiin nykykäytännön mukaisesti. 
  • kannustaa tulevaisuudessa selvittämään itsemääräämisoikeutta kunnioittavia toteuttamisvaihtoehtoja ei-binääristen henkilöiden oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen mahdollistamiseksi.

Tanen lausunto henkilötunnusjärjestelmän uudistamista koskevista säädösehdotuksista ja muista ehdotuksista (PDF) 

Ajankohtaista