Suomen Miestutkimuksen Seura haluaa vakiinnuttaa miestutkimuksen opetusta
Suomen Miestutkimuksen Seura kokoaa poikiin, miehiin ja maskuliinisuuksiin liittyvää tutkimusta tekeviä yhteen Suomessa.
Esittelemme Tanen toimijoita juttusarjassamme #MeOlemmeTane. Suomen Miestutkimuksen Seura (SUMS) on jäsen Tanen miesjaostossa ja sukupuoli, talous ja valta -jaostossa. Vastauksen kysymyksiin antoi SUMSin hallituksen ja Tanen miesjaoston jäsen Petteri Eerola.
Mitä Suomen Miestutkimuksen Seura (SUMS) tekee?
Suomen Miestutkimuksen Seura kokoaa poikiin, miehiin ja maskuliinisuuksiin liittyvää tutkimusta tekeviä yhteen Suomessa. Tehtävänämme on edistää kriittistä miesten, poikien ja maskuliinisuuksien tutkimusta ja opetusta.
Kokoonsa nähden SUMS on vakiinnuttanut paikkansa hyvin osana tutkimusseuroja. Meillä on julkaisutoimintaa ja keskeisin ja näkyvin toimintamuotomme ovat joka toinen vuosi järjestettävät Miestutkimuspäivät. Päiviä on järjestetty lähes 15 vuoden ajan.
Tulevaisuudessa miestutkimuksen opetuksen edistäminen voisi olla vieläkin vahvemmin mukana toiminnassamme. Miestutkimuksen opetus suomalaisissa yliopistoissa on yhä vähäistä. Jonkin verran aihetta on ollut mahdollista opiskella osana sukupuolentutkimusta, mikä on tietysti hienoa. Miestutkimuksen opetuksen vakiinnuttaminen olisi kuitenkin tärkeää.
Tasavertainen vanhemmuus tulisi voimakkaammin juurruttaa rakenteisiin, kuten perhevapaa- ja neuvolajärjestelmiin ja työelämäkäytäntöihin.
Onko tässä ajassa jokin tasa-arvokysymys, joka herättää erityistä huolta?
On tärkeää, että tutkimuksen ja opetuksen riittävästä rahoituksesta pidetään huolta. Miestutkimuksen ja muiden pienten alojen näkökulmasta ei voida mennä raha edellä. Humanistisista ja yhteiskuntatieteellisistä aloista ei voida suoraan sanoa, että tähän sijoittamalla saa tietyn määrän rahallista tuottoa. Ne kuitenkin tuottavat tärkeää kulttuurista pääomaa, jota tarvitsemme.
Miestutkimuksellisten aiheiden osalta meillä tutkijoilla on tietysti runsaasti erilaisia kiinnostuksen kohteita. Yksi ajankohtainen kysymys on perhevapaauudistus. Olemme puhuneet tästä Tanen miesjaostossakin ja näyttää siltä, että lain valmistelutyössä huomioidaan lausuntokierroksella saapuneita kehitysehdotuksia. Tämä on iloinen asia!
Tasavertainen vanhemmuus tulisi voimakkaammin juurruttaa rakenteisiin, kuten perhevapaa- ja neuvolajärjestelmiin ja työelämäkäytäntöihin. Sitä myötä voitaisiin edistää vanhemmuuden tasa-arvoa, miesten hoivaa ja samalla myös tukea esimerkiksi naisten työmarkkina-asemaa. On myös tärkeää, että miesten olisi mahdollista osoittaa hellyyttä isinä ja luoda vahvoja siteitä lapsiinsa pienestä pitäen.
Minkälaisena näette SUMSin ja Tanen yhteistyön?
Tane ja sen jaostot ovat keskeinen paikka seuramme yhteiskunnallisen roolin kannalta. Tanen kautta pystymme tuomaan toimintaamme ja miestutkimuksellista tutkimustietoa näkyväksi. Tane on ollut meille myös isona tukena Miestutkimuspäivien järjestämisessä.