Selvitys: Puolueet valmiita muuttamaan asevelvollisuusjärjestelmää sukupuolineutraaliksi
Suurin osa eduskuntapuolueista kannattaa sukupuolineutraalia valikoivaa asevelvollisuutta ja suhtautuu myönteisesti kansalaispalvelukseen, selviää tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) tilaamasta "Asevelvollisuus ja sukupuolten tasa-arvo – Kohti sukupuolineutraalia valikoivaa asevelvollisuutta?” -selvityksestä.
Selvitys tarjoaa ajankohtaisen katsauksen asevelvollisuuteen sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta, ja sen on Tanen toimeksiannosta laatinut sotilassosiologian professori Teemu Tallberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.
“Vaikka enemmistö puolueista kannattaa sukupuolineutraalia asevelvollisuusjärjestelmää, keskustelu jää usein yleisten periaatteiden tasolle. Keskustelua vaikeuttaa asevelvollisuuteen, sen erilaisiin muotoihin ja vaihtoehtoihin liittyvä moninainen terminologia", sanoo Teemu Tallberg.
Sukupuolineutraalia yleistä asevelvollisuutta tukevat Kansallinen Kokoomus, Suomen ruotsalainen kansanpuolue, Sosiaalidemokraatit ja Vihreä liitto.
Nykyisin käytössä olevaa, vain miehiä koskevaa asevelvollisuutta ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta kannattavat puolestaan Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset.
Liike Nyt ja Keskusta ehdottavat laajempaa palvelusvelvollisuutta koko ikäluokalle, mutta Keskusta säilyttäisi asevelvollisuuden ensisijaisuuden. Vasemmistoliiton kanta on uudistumassa, mutta puolue korostaa tasa-arvoa, valikointia motivaation ja osaamisen perusteella sekä siviilipalveluksen säilyttämistä ja lyhentämistä.
Turvallisuusympäristön muutokset ja tasa-arvon kehitys vaativat asevelvollisuuden uudelleentarkastelua
Selvityksen mukaan useat kehityskulut viittaavat siihen, että asevelvollisuusjärjestelmää tulisi tarkastella uudelleen lähitulevaisuudessa. Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut ja miesten ikäluokat pienenevät. Tasa-arvon kehittyessä nuoremmat sukupolvet ovat jo kyseenalaistaneet vain miehiä koskevan kansalaisvelvollisuuden ja kokevat sen syrjiväksi.
Selvityksessä korostetaan myös Nato-jäsenyyden vaikutuksia: puolustushallinnolta odotetaan jatkossa lisää panostuksia sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseen.
”Miesten yleisen asevelvollisuuden vaihtoehdot saavat aiempaa enemmän kannatusta. Useat tekijät puoltavat sukupuolinäkökulman laajempaa huomioimista. Jokaisen on voitava osallistua maanpuolustukseen sukupuoleen katsomatta, sillä tehtäviä riittää ihan kaikille”, sanoo tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Karoliina Partanen (kok.).
Selvitys on luettavissa Valtioneuvoston yhteisessä julkaisuarkisto Valtossa.