Älkää unohtako Afganistanin tyttöjä ja naisia: Zahra Karimyn puhe 28.10.2022

Julkaisuajankohta 31.10.2022 18.33
Uutinen

Toimittaja Zahra Karimy piti puheen Afganistanin tyttöjen ja naisten tilanteeesta tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 50-vuotisjuhlassa 28.10.2022. Julkaisemme puheenvuoron sivuillamme.

Elokuussa 2021, kun Taliban-järjestö valtasi Kabulin, he lupasivat oikeuksia naisille ja vakuuttivat muuttuneensa verrattuna edelliseen Taliban-hallinnon valtakauteen. Heinäkuussa julkaistun YK:n raportin mukaan afganistanilaisilla naisilla ei ole minkäänlaisia oikeuksia.

Zahra Karimy seisoo puhujapöntön takana lavalla pitämässä puhetta.

Kuva: Toimittaja Zahra Karimy tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 50-vuotisjuhlassa 28.10.2022. Kuvaaja: Mari Waegelein.

Kaikissa maailman konflikteissa sekä kriiseissä naiset ja tytöt kärsivät eniten. Heiltä evätään oikeuksia ensimmäisenä. Sama tilanne tapahtui myös minun toiselle kotimaalleni Afganistanille. 20 vuoden ajan tehty työ naisten oikeuksien eteen on pyyhitty pois ja tyttöjen sekä naisten oikeuksia ollaan rajoitettu voimakkaasti. 

Kehityksen suunta Afganistanissa on kääntynyt päälaelleen. Esimerkiksi minun tätini ovat olleet kotona yli vuoden, vaikka toinen heistä oli juuri saanut opiskelupaikan Kabulin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta ja toinen tädeistäni oli juuri valmistunut lääkäriksi.

Tänään on kulunut 404 päivää siitä, kun miljoonilta afganistanilaisilta tytöiltä evättiin oikeus opiskeluun. Viime maaliskuussa Talibanit ilmoittivat, että yläkoulut avautuvat tytöille, mutta koulut kuitenkin suljettiin vain pari tuntia niiden avaamisen jälkeen. Tytöt määrättiin palaamaan takaisin koteihinsa.

Talibanien määräyksistä huolimatta perheet lähettävät omia lapsiaan opiskelemaan. He uskovat, että tilanteesta huolimatta oikeus opiskeluun ja koulutukseen on avain hyvään elämään. Erityisesti afganistanilaiset äidit ovat vankkoja koulutuksen puolesta puhujia. Heidän viestinsä on selvä – he eivät halua samanlaista tulevaisuutta omille lapsilleen, erityisesti tyttärilleen.

Taloudellinen tilanne on romahtanut, jonka vuoksi lapsiavioliittojen määrä on kasvanut huomattavan paljon. Perheen tyttäret naitetaan, jolloin saadaan myötäjäislahjoja ja samalla uskotaan tyttären elämän muuttuvan paremmaksi puolison kotona.

Valitettavasti Afganistanin tilanteesta uutisoiminen on vähentynyt, käytännössä tilanne on kokonaan unohdettu. Toivon kuitenkin, että afganistanilaisia, erityisesti naisia, ei unohdeta. 

“Please, don’t forget us!” - viesti, jonka saan usein, kun kysyn ystäviltäni kuulumisia Afganistanista.

On tärkeää, että muistamme tasa-arvotyön ylirajaiset ulottuvuudet, emmekä unohda sitä, mitä Afganistanissa tai esimerkiksi Iranissa tapahtuu tälläkin hetkellä.

Jin, Jiyan, Azadi. 

Nainen, elämä, vapaus.
 

Toimittaja Zahra Karimy - puheenvuoro tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 50-vuotistilaisuudessa 28.10.2022.


Tasa-arvoasiain neuvottelukunta julkaisee vieraskyniä ja puheenvuoroja sivuillaan. Nämä eivät edusta Tanen virallista kantaa.

Ajankohtaista