TANE: Heikoimmassa asemassa olevia ihmiskaupan uhreja suojeltava paremmin
Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhreilta säädettiin Suomessa vuonna 2006 rangaistavaksi teoksi. Nykyisen lainsäädännön toimivuudesta ilmestyi oikeusministeriön selvitys syksyllä 2013.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) ja ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus Hanasaari järjestävät yhdessä Mitä ostaa seksinostaja? -seminaarin seksin ostosta ja kysynnästä Suomessa ja Ruotsissa tiistaina 29.10.2013 klo 11.30 alkaen Hanasaaressa.
Seminaarin tavoitteena on osallistua lain arviosta käytävään keskusteluun sekä vaihtaa kokemuksia lainsäädännöstä Ruotsissa ja Suomessa. Seminaarissa käsitellään seksin ostoa ja kysyntää myös laajempana yhteiskunnallisena, sukupuolittuneena ja globaalina ilmiönä.
"Rikosoikeudellisten sanktioiden tulee kohdistua seksin ostajiin, ei seksin myyjiin. Vuoden 2006 lainuudistus oli tässä mielessä käänteentekevä kriminalisoidessaan osittain seksin ostamisen," sanoo TANE:n pääsihteeri Hannele Varsa.
Nykyinen lainsäädäntö on kuitenkin osoittautunut riittämättömäksi ehkäisemään prostituutioon liittyvää paritusta ja ihmiskauppaa. Sen todistaminen, että seksin ostaja on tiennyt ostavansa seksiä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta, on hankalaa. Nykyisen lainsäädännön ongelma on myös, että seksin ostajalle on tällä hetkellä turvallisinta olla tietämättä seksin myyjästä mitään. Lisäksi prostituutioon liittyvä paritus ja ihmiskauppa pyritään naamioimaan näkymättömiin seksinostajien houkuttelemiseksi.
"Lainsäädännön tulee suojella ennen kaikkea heikoimmassa asemassa olevia. Laista käytävässä keskustelussa olisikin itse ilmiön moninaisuuden lisäksi pohdittava, onko seksin oston osittain kieltävä laki riittävä ja tehokas keino estämään prostituutioon liittyvää ihmiskauppaa," sanoo TANE:n puheenjohtaja Jukka Relander.
Prostituution vähentämisen toimet ovat moninaisia ja lainsäädännön lisäksi tarvitsemme myös nykyistä tiiviimpää viranomaisyhteistyötä, parempaa ihmiskaupan tunnistamista sekä parempia ennaltaehkäiseviä toimia ja sosiaalipalveluja. Ihmiskaupan uhrien ohjautumista avun piiriin tulee myös tehostaa.
Lisätietoja: pääsihteeri Hannele Varsa, hannele.varsa[at]stm.fi, 050 545 3435