Miehen työ -palkinto 2009 professori Jeff Hearnille

Julkaisuajankohta 20.8.2009 15.42
Tiedote

Tasa-arvo on sekä naisten että miesten asia. Tätä osoittaakseen tasa-arvoasiain neuvottelukunta jakaa vuosittain Miehen työ -palkinnon. Tänä vuonna tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) on päättänyt myöntää palkinnon professori Jeff Hearnille. Palkinto luovutetaan Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla Musiikkisalissa torstaina 20.8.2009 klo 15.00 (Mannerheimintie 3, 2. krs.).

Jeff Hearn on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tutkija, joka on tehnyt merkittävää sukupuolentutkimusta. Hän on ollut kehittämässä kriittisen miestutkimuksen periaatteita ja teoriaa sekä vaikuttanut olennaisesti suomalaiseen ja kansainväliseen alan tutkimukseen. Hearn on opettanut ja luennoinut useissa eri yliopistoissa Afrikassa, Australiassa, Euroopassa ja Pohjois- Amerikassa. Suomeen hän saapui ensimmäisen kerran luennoimaan seminaariin "Miehet ja työelämä" Tampereen yliopiston ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kutsumana vuonna 1991. Hän ei voinut kuitenkaan osallistua seminaariin tyttärensä onnettomuuden takia. Hänen luentonsa luettiin seminaarissa. Hänet kutsuttiin uudelleen 1995 vierailevaksi professoriksi Helsingin yliopistoon. Hän luennoi sekä Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Nykyään hänellä on professuuri Hanken Svenska handelshögskolanissa Helsingissä.

Hänen vahva asiantuntemuksensa kriittisen miestutkimuksen, sukupuolistuneen väkivallan sekä organisaatioita ja uusia teknologioita koskevan sukupuolentutkimuksen alueilla on ollut tärkeää suomalaiselle tutkimuskentälle. Kaikki nämä tutkimusalueet koskettavat sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiä. Hänen tieteellisen työnsä yksi ulottuvuus on myös tohtorikoulutettavien ohjaus ja sukupuolentutkijoiden tukeminen ja kannustaminen. Tämän lisäksi hän on ollut perustamassa Suomessa Profeministimiehet kansalaisjärjestöä ja ollut mukana aloittamassa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjaa nimeltään White Ribbon. Palkinnolla halutaan korostaa pitkäjänteisen tutkimuksen merkitystä tasa-arvotyölle ja -politiikalle.

Palkinto jaetaan 11. kerran. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Heidi Hautala luovuttaa palkintona kuvataitelija Heta Kanasen taideteoksen "Jäniksen syksy".

Miehen työ -palkinto

Tähän mennessä Miehen työ -palkinto on myönnetty muun muassa tunnustuksena merkittävästä isyystutkimuksesta, sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta koulussa, sukupuolten tasa-arvon edistämisestä teatteritaiteen keinoin, maahanmuuttajamiesten ja -poikien parissa tehdystä tasa- arvotyöstä, työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi sekä miesten ja naisten moninaisuuden esiin nostamisesta ja tukemisesta erityisesti seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden alueella.

Lisätietoja:

TANEn Miesjaoston sihteeri Arto Jokinen 050 346 9534, arto.jokinen(at)uta.fi
palkinnon saaja Jeff Hearn 040 3521 206, (09) 431 33206, 050 341 2114 hearn(at)hanken.fi

Ajankohtaista