Hyppää sisältöön

16.11.2004 Vammaiset naiset kohtaavat moninaista syrjintää

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre avasi seminaarin Naisia ei pelkästään vammaisia tänään Säätytalolla 16.11.2004. Toteutuvatko vammaisten naisten ihmisoikeudet? kysytään Tasa- arvoasiain neuvottelukunnan ja Valtakunnallisen vammaisneuvoston järjestämässä seminaarissa. Vammaisten naisten asemasta keskustelivat ministerin lisäksi naistutkijat, vammaiset naiset itse sekä päätöksentekijät kansalliselta ja EU-tasolta.

Vammaisten naisten asemasta ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa on hyvin vähän tietoa. Tieto koostuu yksittäisistä suppeahkoista tutkimuksista. Vammaisten naisten elinolojen parantaminen ja syrjinnänvastainen työ kuitenkin edellyttävät faktatietoa heidän nykyisestä tilanteestaan. Tällä hetkellä ei ole saatavissa edes perustilastoja vammaisten naisten elinolosuhteista, kuten kouluttautumisesta tai työllistymisestä.

Vammaiset naiset joutuvat usein moniperustaisen syrjinnän kohteeksi. Syrjintä ilmenee esimerkiksi vammaisten naisten asemassa työmarkkinoilla sekä asenteissa vammaisten naisten äitiyttä kohtaan. Myös henkinen, fyysinen, seksuaalinen ja taloudellinen hyväksikäyttö ovat todellisia arjen ongelmia. Syrjimättömyys ja ihmisoikeuksien toteutuminen ovat kansainvälisesti ajankohtaisia kysymyksiä. YK:ssa valmisteilla oleva vammaisten ihmisten ihmisoikeussopimus tähtää sukupuolten ja eri vammaisryhmien välisen tasa-arvon turvaamiseen.

Tutkimustietoa tarvitaan päätöksenteon tueksi

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta ja Valtakunnallinen vammaisneuvosto korostavat, että vammaisia naisia koskevaa tutkimustietoa tarvitaan. Lisäksi vammaisten naisten elinoloja sekä heidän tarvitsemiaan palveluja ja tukitoimia on kehitettävä. Vammaiset naiset ovat eri ikäisiä: tyttöjä, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja ikääntyviä ihmisiä. Heidän tarpeensa ja elämäntilanteensa vaihtelevat ikäkausien mukaan. Siksi myös tutkimusnäkökulmien tulee olla riittävän monipuolisia ja palvelu- ja tukijärjestelmien tulee vastata iän elämäntilanteelle asettamiin haasteisiin. Myös päättävien tahojen tulee olla tietoisia vammaisten naisten elinoloista ja mahdollisuudesta elää tavanomaista elämää. Vammaiset naiset ovat oman elämänsä asiantuntijoita, joten heitä on kuultava heitä koskevassa päätöksenteossa.

Lisätietoja:
Hannele Varsa pääsihteeri Tasa-arvoasiain neuvottelukunta [email protected] puh. 050 545 3435
Sari Loijas pääsihteeri Valtakunnallinen vammaisneuvosto [email protected] puh. 050 543 1098