09.02.2005 Miehen työ -palkinnon julkistamistilaisuus, Jyväskylän yliopisto, 9.2.2005, klo 10.00 Mies- ja mediajaoston puheenjohtaja Tapio Pekkola
Hyvät kuulijat!
Tasa-arvoasian neuvottelukunta, tuttavallisemmin TANE, on parlamentaarinen neuvottelukunta. Siihen kuuluu edustajia lähes kaikista eduskunnassa edustettuina olevista poliittisista puolueista. TANE on pysyvä neuvottelukunta, ja sillä on neuvoa antava asema valtionhallinnossa. Neuvottelukunnan tarkoituksena on toimia asiantuntijana ja lausunnon sekä esitysten antajana tasa-arvoa koskevissa asioissa. Se on tasa-arvon toteutumisen seuraaja ja edistäjä ja yksi kolmesta kansallisesta tasa-arvoelimestä, jotka on hallinnollisesti sijoitettu sosiaali- ja terveysministeriöön. Nämä kolme tasa-arvoelintä ovat tasa-arvoasiain neuvottelukunta, tasa-arvovaltuutettu ja tasa-arvoyksikkö.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta perustettiin vuonna 1972 naisten ja miesten välisen yhteiskunnallisen tasa- arvon edistäjäksi ja tasa-arvoa lisäävien uudistusten valmistelijaksi. Todellinen tasa-arvo edellyttää sukupuolten aseman ja suhteen käsittelemistä sekä naisten että miesten näkökulmista. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on toiminnassaan kiinnittänyt paljon huomiota myös miehiin ja isiin. TANE esitti jo vuonna 1973 lastenhoitoloman myöntämistä myös isille. 1970-luvun puolivälissä TANE vaati sairaan lapsen hoitolomaoikeuden antamista myös isille ja esitti oikeutta isyyslomaan. Jouko Huttunen oli jo 1974 kirjoittajana TANEn julkaisussa "Oppimateriaalit ja sukupuoliroolit".
1980-luvulla naistutkimus alkoi yleistyä Suomen yliopistoissa. Kiinteän yhteyden luomiseksi tiedeyhteisöön TANE perusti vuonna 1981 Tutkimusjaoston, johon kutsuttiin asiantuntijoiksi eri tieteenalojen ja tiedehallinnon edustajia. Opetusministeriö ja Suomen Akatemia on ollut edustettuna Tutkimusjaostossa alusta lähtien. Jouko Huttunen toimi Tutkimusjaoston asiantuntijajäsenenä vuosina 1981-1984.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta perusti vuonna 1988 Miesjaoston. Sen tehtäviksi annettiin selvittää keinoja, joilla herätetään miesten kiinnostus tasa-arvotyötä kohtaan ja kartoittaa miesten erityisongelmia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta. Isyys on ollut eräs Miesjaoston kantavista teemoista aina tähän päivään saakka. Isyystutkija Jouko Huttunen toimi Miesjaoston asiantuntijajäsenenä vuosina 1992-1998.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on vuonna 2003 alkaneelle kaudelle perustanut kaksi valmistelevaa jaostoa: Tutkimus- ja kehittämisjaoston sekä Mies- ja mediajaoston. Tämän tilaisuuden taustalla on Mies- ja mediajaosto.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta haluaa muistuttaa, että tasa-arvokeskustelun käyminen on myös miesten asia. Miesten osallistuminen tähän keskusteluun tuo perinteisiin tasa-arvokysymyksiin uusia näkökulmia mutta nostaa myös uusia teemoja tasa-arvokeskusteluun. Mies- ja mediajaosto on miehiä ja tasa-arvoa käsittelevä kansallinen elin ja Pohjoismaissakin ainutlaatuinen foorumi, jossa tasa-arvosta sekä miesten ja naisten asemasta eri tavoin ajattelevat kohtaavat ja tekevät yhteistyötä.
TANE on jo vuodesta 1972 ollut uusien tasa-arvoa koskevien ideoiden kasvattaja ja edistäjä. Luomalla uusia yhteistyösuhteita ja vahvistamalla jo luotuja verkostoja TANE on työskennellyt eri tasa-arvotoimijoiden yhteistyön edistämiseksi ja sukupuolten välisen tasa-arvon valtavirtaistamiseksi.