03.10.2006 Miesnäkökulmasta tehtävän tasa-arvotyön "maailmanennätys"
Suomessa on tehty 18 vuoden ajan edistyksellistä tasa-arvotyötä miesnäkökulmista. Tasa- arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) vuonna 1988 perustama miesjaosto on tiettävästi kansainvälisesti pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut, tasa-arvoasioita miesnäkökulmasta käsittelevä asiantuntijataho. Tänään julkistetaan Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miestyön historia 1988 - 2006.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaosto on toiminut ainutlaatuisena kohtauspaikkana, jossa eri lailla miehistä ja tasa-arvosta ajattelevat poliitikot, viranomaiset, tutkijat ja järjestöt tekevät yhteistyötä. Miesjaosto on toiminnallaan pyrkinyt tuomaan tasa- arvokysymykset lähemmäksi miehen arkea ja innostanut miehiä tasa-arvotyön pariin. Keskeisiä kysymyksiä ovat olleet mm. aktiivisen isyyden tukeminen, sukupuolittunut väkivalta, miehet ja työelämä, huoltajuus, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen, maahanmuuttajamiesten parissa tehtävä työ, miehenä olemisen monimuotoisuus sekä miestutkimus. Tällä hetkellä toiminnan painopisteeksi on valittu poikien ja nuorten miesten parissa tehtävä tasa-arvokasvatustyö. Kaudelle 2004 -2007 TANE laajensi miesjaoston Mies- ja mediajaostoksi.
Miesjaosto on tehnyt miesten parissa tehtävää tasa-arvotyötä tunnetuksi ja ennen kaikkea yhteiskunnallisesti hyväksytyksi. Jaosto on toiminut yhteiskunnallisen miespoliittisen keskustelun herättäjänä ja nostanut esiin miesnäkökulmia suomalaisessa tasa- arvokeskustelussa. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on miesjaoston aloitteesta jakanut Miehen työ -palkintoa vuodesta 1998 lähtien. Vuosittain myönnettävällä palkinnolla on haluttu kannustaa myönteisen esimerkin antaneita miehiä jatkamaan työtään ja osoittaa, että tasa-arvo ei ole vain naisten vaan myös miesten asia.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miestyön historia 1988 - 2006 on saatavissa PDF- tiedostona osoitteesta tane.navigo.fi tai painettuna julkaisuna osoitteesta tane[at]stm.fi. Julkaisu on saatavana myös englanninkielisenä.