Hyppää sisältöön

"Voimme vaikuttaa siihen, miten tekoäly kohtelee eri sukupuolia", tutkija toteaa – Tanen selvitys julkaistaan huhtikuussa 2025

Julkaisuajankohta 3.4.2025 10.34
Tyyppi:Uutinen

"Tekoälyn kehittäminen on yhteiskunnallinen kysymys. Arvokeskustelun pitäisi olla sen ytimessä”, sanoo tekoälyn ja sukupuolten tasa-arvon risteyskohtia selvittävä yliopistotutkija Pekka Tuominen. Tane julkaisee selvityksen 22.4.2025.

"On vaikea keksiä paikkoja, joissa tekoälyä ei nykyisin olisi. Siihen törmää niin kaupoissa, somessa, suoratoistopalveluissa kuin sähkön hinnoittelussakin. Tärkeää on se, että tekoälyä ei saa nähdä vain teknologisena kysymyksenä, joka on irti muusta yhteiskunnasta”, sanoo yliopistotutkija Pekka Tuominen Helsingin yliopistosta.

Pekka Tuominen, Helsingin yliopisto. Tekoäly ja sukupuolten tasa-arvo -selvityksen toinen kirjoittaja.
Pekka Tuominen on toinen kirjoittajista Tanen Tekoäly ja sukupuolten tasa-arvo -selvityksessä. Kuvaaja: Jakob Johannsen.

Tuominen tekee Tanelle selvitystä tekoälyn ja sukupuolten tasa-arvon yhtymäkohdista yhteistyössä DcSocSci Karoliina Snellin kanssa. Snell on Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja. Ohjelma toimii Helsingin yliopiston yhteydessä.

Tekoäly heijastelee pientä kehittäjäryhmäänsä 

Tekoäly on epämääräinen käsite, mutta Euroopan neuvoston määritelmän mukaan se on kattotermi tietokoneella käytettäville sovelluksille, jotka muistuttavat toiminnaltaan ihmisen älykkyyttä.

Tekoälyn käyttämiseen ja kehittämiseen liittyy monia valta-asetelmia. Tanen selvitys lähestyy aihetta tapausesimerkkien kautta. 

“Valtaosa tekoälysovellusten kehittäjistä ja suurten teknologiayritysten johtajista ovat miehiä, eikä käyttäjien monimuotoisuuteen ole useinkaan kiinnitetty tarvittavaa huomiota. Tästä johtuen tekoäly ei kuvasta ihmisten moninaisuutta ja saattaa vahvistaa sukupuolistereotypioita ja epätasa-arvoa”, Tuominen kertoo. 

Tutkimusten mukaan esimerkiksi Googlen mainosalgoritmit näyttivät mieshakijoille korkeapalkkaisia työpaikkailmoituksia useammin kuin naisille.

"Algoritmit ovat todella monimutkaisia, ja niiden toiminnasta on vaikea saada selvää. Virheet ovat usein tahattomia, mutta kehittäjät kyllä tietävät niiden mahdollisuudesta. Vastuu on aina ihmisellä, joka ottaa algoritmin käyttöön”, Tuominen tiivistää.

Tekoälyn kehittäminen on yhteiskunnallinen kysymys

Tanen teettämän selvityksen tavoitteena on lisätä tietoa sukupuolten tasa-arvon ja tekoälyn välisistä yhteyksistä ja niihin liittyvistä mahdollisuuksista ja uhista. 

"On tärkeää nähdä tekoäly yhteiskunnallisena asiana. Sitä kehitetään, käytetään ja kritisoidaan oikeassa maailmassa, ja siihen liittyy aivan samanlaisia valtakamppailuja ja muita yhteiskunnallisia ilmiöitä kuin muuhunkin yhteiskunnan toimintaan”, Tuominen sanoo.

Tekoälyn, kuten muunkin teknologian, kehitykseen voidaan vaikuttaa sekä globaalisti, EU:n tasolla että maakohtaisesti.

"Arvokeskustelun pitäisi olla kehittämisen ytimessä. Me ihmiset päätämme, mihin ja miten tekoälyä käytetään ja miten annamme sen vaikuttaa esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon."

Tekoälystä on puhuttava monialaisesti

Selvityksen yhtenä keskeisenä havaintona on se, että kosmeettiset korjaustoimenpiteet tekoälyn toiminnassa havaittuihin ongelmiin, kuten vääristymiin eri sukupuolten kohtelussa, eivät riitä. 

"Virityksillä ja korjauksilla ei päästä pitkälle. Meidän pitää miettiä perusteellisesti, mitä vapaus ja tasa-arvo meille tarkoittavat, ja miten ne saadaan rakennettua osaksi tekoälysovelluksia. Tekoäly ei ole pelkästään teknologinen ilmiö eivätkä insinöörit saa olla ainoita, jotka tekoälyn kehityksessä vaikuttavat”, selvitystä tekevä Tuominen tiivistää.

Selvitystyöhön kuului myös pyöreän pöydän keskusteluja eri alojen asiantuntijoiden kanssa mm. oikeustieteen, sosiologian, terveystieteen ja tietojenkäsittelytieteen aloilta.

"Keskusteluissa olemme huomanneet, että huoli tekoälyn kehityksestä on jaettu. On vaarallista, jos tekoälyn haasteisiin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Siksi tarvitaan näkökulmia useilta aloilta”, Tuominen sanoo.

Selvityksellä ymmärrystä myös päättäjille

"Tuleva julkaisu on ensimmäinen suomenkielinen selvitys tekoälystä ja sukupuolten tasa-arvosta, ja siksi kannustan päättäjiä tarttumaan siihen. Teknologia ei ole irrallaan yhteiskunnasta, vaan sen kehitykseen voidaan aidosti vaikuttaa niin täällä meillä Suomessa kuin globaalistikin”, Tuominen sanoo.

Tane nostaa toimikaudellaan digitalisoituvan maailman ja sukupuolten tasa-arvon teemoja yhteiskunnalliseen keskusteluun. On tärkeää varmistaa, että digitalisaatio, ja tekoäly sen osana, kehittyy tasapuolisesti ja kehityksessä huomioidaan sukupuolten tasa-arvonäkökulmat, jotta kaikki voivat hyötyä kehityksen tuomista mahdollisuuksista.

Tekoäly ja sukupuolten tasa-arvo -selvitys julkaistaan 22.4.2025

Tane julkistaa selvityksen tiistaina 22.4. klo 13–15. Tervetuloa julkistuswebinaariin kuulemaan selvityksen tuloksia ja kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja!

Ilmoittaudu mukaan 21.4.2025 mennessä.

Ajankohtaista