Hyppää sisältöön

Kunnian taakka 2 -seminaari puhui perinteisiin liittyvästä väkivallasta

"Materiaalisen kotouttamisen lisäksi tarvitaan arvokotouttamista", sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Rebwar Karimi perinteisiin liittyvän väkivallan torjumisesta. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa 3.10.2012 järjestetyssä Kunnian taakka 2 -seminaarissa puhuneen Karimin mukaan yhteisöissä tehtävä työ asenteiden muuttamiseksi on olennaista kunniaväkivallan ja pakkoavioliittojen ehkäisyssä.

Poliisihallitusta seminaarissa edustaneen Pia Holmin mukaan kunniaväkivallan uhriksi joutuvien määrästä Suomessa ei ole tilastotietoja. Varsinaisia kunniamurhia ei kuitenkaan ole tapahtunut. Perinteisiin liittyvän väkivallan uhriksi joutuvat usein naiset, mutta se koskettaa monilla tavoin myös miehiä. "Kunniaväkivallassa myös väkivallan tekijä on eri tavoin painostuksen kohteena", Rebwar Karimi toteaa. Naisten ja tyttöjen lisäksi pojat ja nuoret miehet voivat joutua perinteisiin liittyvän väkivallan uhriksi. Heitä voidaan myös painostaa tekijöiksi tai lievemmissä muodoissa rajoittamaan suvun naispuolisten jäsenten elämää.

Niin Pia Holmin kuin Östergötlandin lääninhallituksesta puhumaan tulleen kehityskoordinaattori Juno Blominkin mukaan kunniaväkivallan uhrien kohtaamisessa luottamuksen rakentaminen on tärkeää. Kouluissa tehtävän ihmisoikeusvalistuksen on Blomin mukaan oltava sellaista, että lapset ja nuoret käsittävät lasten oikeuksien koskevan myös heitä. Valistuksen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös kykyä puuttua tilanteeseen ja ymmärrystä kunniaväkivallan erityispiirteistä.

Suomessa apua kunniaväkivallan uhreille tarjoaa muun muassa Monika-naiset, jonka ylläpitämään maahanmuuttajanaisille suunnattuun turvakotiin tai muiden palveluiden pariin hakeutuu monenlaisia kunniaan liittyvästä väkivallasta tai sen uhkasta kärsiviä naisia. "Tyypillistä tapausta ei ole", Monika-naisten Anastasija Kamali sanoo. Myös tekijöille tai mahdollisille tekijöille on tarjolla apua; esimerkiksi Lyömätön Linja Espoossa on Kostas Tassopouloksen mukaan kehittänyt kotouttavaa, ennaltaehkäisevää ryhmätoimintaa maahanmuuttajamiehille. Palveluiden maanlaajuiseen saatavuuteen on kuitenkin vielä matkaa.

Seminaarin järjestäjinä toimivat ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus Hanasaari, tasa-arvoasiain neuvottelukunta, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Tapahtumaan osallistui noin 150 eri alojen ammattilaista, jotka työssään saattavat kohdata kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Seminaarin ohjelma (pdf, 256 kB)

 

Kunnian taakka -seminaari
Maahanmuuttajanaisiin ja -tyttöihin kohdistuva väkivalta Pohjoismaissa

Aika: Torstaina 29. syyskuuta 2011 kello 09.00-16.30
Paikka: Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Espoo

Esitykset ja tiivistelmät:

Kansliapäällikkö Ritva Viljanen, sisäasianministeriö
Tiivistelmä (pdf, 371 kB)

YTT, dos. Suvi Keskinen, Sosiaalitutkimuksen laitos, Turun yliopisto
Tiivistelmä (pdf, 253 kB)
Esitys (pdf, 214 kB)

Farwha Nielsen, forfatter og tværkulturel konfliktmægler
Tiivistelmä (pdf, 302 kB)
Esitys (pdf, 618 kB)

Osa seminaarin esityksistä on myös nähtävissä videoina.