Hyppää sisältöön

31.01.2007 Miehen työ -palkinto 2007 Hilmi Oralille tasa-arvotyöstä maahanmuuttajamiesten parissa

Tasa-arvo on sekä naisten että miesten asia. Tätä osoittaakseen tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) jakaa vuosittain Miehen työ -palkinnon. Tänä vuonna palkinto myönnetään Oulun seudun Setlementin yhteisötyöntekijä Hilmi Oralille hänen tasa-arvotietoisesta työstään maahanmuuttajamiesten ja -poikien parissa.

Sukupuolten tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. TANE korostaa, että tasa-arvotietoisella poika- ja miestyöllä voidaan edistää maahanmuuttajamiesten kotoutumista ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä. Samalla tuetaan myös naisten ja lasten hyvinvointia. Palkinto jaetaan nyt yhdeksännen kerran.

Oulun seudun Setlementin Ystävyystalolla työskentelevä Hilmi Oral on tehnyt laaja-alaista työtä maahanmuuttajamiesten ja -poikien parissa vuodesta 2001 lähtien. Turkista kotoisin oleva Oral ohjaa sekä maahanmuuttajamiesten että -poikien ryhmiä. Oral on työssään perehtynyt erityisesti maahanmuuttajapoikia koskeviin erityiskysymyksiin. Hilmi Oral on myös ollut aktiivisesti kehittämässä valtakunnallista maahanmuuttajamiesten parissa tehtävää työtä. Työllään Oral pyrkii laajentamaan maahanmuuttajamiesten käsitystä sukupuolirooleista ja lisäämään kulttuurien välistä vuorovaikutusta.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta korostaa monikulttuurisen tasa-arvotyön erityistä haastavuutta, sillä käsitykset miesten ja naisten sukupuolirooleista ja tasa-arvosta ovat kulttuurisidonnaisia. Tähän mennessä Miehen työ -palkinto on myönnetty tunnustuksena sukupuolitietoisesta peruskouluopetuksesta, uraauurtavasta isyystutkimuksesta, sukupuolten tasa-arvon edistämisestä teatteritaiteen keinoin, aktiiviseen isyyteen kannustamisesta, suvaitsevaisen ja tasa-arvoisuuteen perustuvan miehen mallin edistämisestä, työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi, kriittisen miestutkimuksen tukemisesta sekä miesten ja naisten moninaisuuden esiin nostamisesta ja tukemisesta erityisesti seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden alueella. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Hannele Varsa luovuttaa palkintona kuvataiteilija Veli Koljosen taideteoksen.