Hyppää sisältöön

30.11.2004 Kunnat edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa

Vain noin joka neljännessä kunnassa on tehty tasa-arvosuunnitelma. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii kuntiin toimivaa tasa-arvoa. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on nostettava tulevien valtuustojen keskeiseksi tavoitteeksi.

Kuntiin jaettavassa Kohti toimivaa tasa-arvoa -esitteessä muistutetaan, että toimintansa aloittavilla valtuustoilla sekä kuntien virkamiehillä ja -naisilla on mahdollisuus ja velvollisuus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Kunnissa on tarve kehittää kunnan toimintoja ja palveluita siten, että ne edistävät naisten ja miesten, tyttöjen ja poikien yhtäläisiä mahdollisuuksia ja ottavat huomioon asukkaiden erilaiset tarpeet mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden, liikuntatoimen ja julkisen rakentamisen suhteen.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan vaatimukset uusille valtuustoille:

  • Kaikkien kuntien on noudatettava tasa-arvolain velvoitteita ja laadittava tavoitteellinen tasa- arvosuunnitelma, jonka toteutumista seurataan säännöllisesti.
  • Valtuustojen on otettava sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen yhdeksi tavoitteekseen, kun kunnan strategisia tavoitteita määritellään seuraavaksi neljäksi vuodeksi
  • Sukupuolivaikutusten arviointi on otettava osaksi kaikkien palveluiden suunnittelua ja kehittämistä.
  • Valtuutettujen ja lautakuntatyöskentelyyn osallistuvien on sitouduttava pitkäjänteiseen työskentelyyn sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi sekä seurattava asetettujen tavoitteiden toteutumista koko valtuustokauden ajan.
  • Päätöksenteon pohjaksi on tuotettava sukupuolen mukaan eriteltyä tutkimustietoa ja perustilastoja kunnittain.

Kunnat "paremmuusjärjestykseen" tasa-arvokuntina

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta ehdottaa, että kuntia alettaisiin seurata seuraavien vertailuperusteiden mukaisesti:

  1. Naisten osuus valtuustossa (40-60%)
  2. Jatkuva tasa-arvosuunnittelu ja sen osana eri hallinnon alojen ja koko kunnan organisaation kattava sukupuolivaikutusten arviointi
  3. Toimiva tasa-arvotoimikunta, jolla on riittävä toimivalta ja resurssit.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila puh. 09-432 3044, GSM 050-511 3044 Pääsihteeri Hannele Varsa puh. 09-160 73699, GSM 050-545 3435