Hyppää sisältöön

30.11.1999 Naiset mukaan rakentamisen ja maankäytön suunnitteluun ja päätöksentekoon - uusi laki tarjoaa kaikille mahdollisuuden vaikuttaa

Suuri osa naisista kokee maankäytön ja rakentamisen asiat itselleen vieraiksi: asioille ei löydetä kytkentää ihmisten arkipäivään, kieli on vierasta ja menettelytavat mutkikkaita. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki tulee voimaan 1.1.2000. Sen myötä osa päätöksenteosta siirtyy paikallistasolle, lähelle ihmisiä, ja laki tarjoaa uusia toimintatapoja ja vaikutusmahdollisuuksia.

Naisten määrä esimerkiksi kaavoitus-, rakennus- ja ympäristölautakunnissa oli aiemmin noin 20 prosenttia. Vuoden 1996 kunnallisvaalien jälkeen se nousi 44 prosenttiin, mutta tämä aiheutui ainakin osittain tasa-arvolain kiintiösäännöstä.

Vaikka kiintiöt on hyvä väline tasa-arvon edistämisessä, ongelmiakin on kantautunut. Naiset ovat paikoin olleet epävarmoja hakeutumaan kyseisiin lautakuntiin ja miehet ovat halunneet pitää vallan kahvasta kiinni. Tulevien kunnallisvaalien jälkeen on päästävä tilanteeseen, jossa naisia aidosti rekrytoidaan päätöksentekoon ja tuetaan tehtävissään koulutuksen avulla, sanoi tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen päättäessään Naiset maankäytön ja rakentamisen vaikuttajina -seminaarin 30.11.1999. Seminaarin olivat järjestäneet tasa-arvoasiain neuvottelukunta yhdessä ympäristöministeriön kanssa. Myös naisjärjestöt olivat osallistuneet seminaarin suunnitteluun.

Haatainen korosti, että poliittiset toimijat paikallistasolla ovat vastuussa lautakuntien valintamenettelystä. Lain valvonta edellyttää erityisesti naisten valppautta ja omaa aktiivisuutta. Haatainen heittikin pallon työn jatkamisesta alue- ja paikallistasolle ja ehdotti, että esimerkiksi seminaarissa julkistetun esitteen avulla voitaisiin jatkaa aiheen pohdiskelua ja syventämistä.
Seminaarista laaditaan raportti, joka valmistuu ensi vuoden alkupuolella.

Lisätietoja: puheenjohtaja Tuula Haatainen, GSM 050 511 3082 erikoistutkija Pirkko Kiviaho, puh. 160 445