Hyppää sisältöön

30.01.2002 TANEn pj. kansanedustaja Tuula Haatainen Isä neuvolassa -kirjan julkistamistilaisuudessa: Uusi opas neuvolatyöhön. Isälle tukea vanhempana

Monesti vanhat asenteet ovat tietämättämme esteenä hyvien tavoitteiden toteuttamiselle. Isien resurssit pitää saada käyttöön lasten hoidossa jo vauvavaiheesta lähtien. Ammattihenkilöstö tarvitsee mahdollisuuksia oppia uusista käytännöistä. Tasa-arvoasiainneuvottelukunnan julkaisemasta uudesta oppaasta Isä neuvolassa löytyy neuvolatyöntekijöille niin neuvoja kuin käytännön ohjeitakin isän huomioimiseksi.

Joulukuussa julkaistun Tasa-arvobarometrin mukaan lähes kaikki suomalaiset ovat sitä mieltä, että vastuu vanhemmuudesta kuuluu sekä äidille että isälle. Monet miehet haluavatkin osallistua pienten lasten hoitoon aktiivisesti. Suomalaisista isistä reilut 60 prosenttia käyttää isyyslomaa heti vauvan synnyttyä. Sen sijaan vain alle 5 prosenttia isistä jakaa vanhempainloman äidin kanssa. Isäkuukausi olisi täsmälääke perheiden hyvinvoinnin edistämiseen. TANE on pitänyt asiaa esillä ja olen tehnyt isäkuukaudesta lakialoitteen eduskunnassa kahdella eduskuntakaudella. Työelämään on saatava enemmän joustoa perheen ehdoilla.

Norjassa vuonna 1995 erilliseen isäkuukauteen oikeutetuista isistä 75 prosenttia käytti vapaansa. Norjassa tehdyn selvityksen mukaan pidempään vanhempainlomalla olleet miehet tekevät enemmän kotitöitä kuin muut isät. He ovat kotona sairasta lasta hoitamassa ja käyvät lapsen lääkärissä. He tekevät ruokaa, syöttävät, pesevät lapsen vaatteita ja leikkivät lapsen kanssa enemmän kuin muut isät.

Myös Ruotsissa isillä on mahdollisuus isäkuukauden viettämiseen. Ruotsalaisen selvityksen mukaan viime vuonna ruotsalaisista isistä kuitenkin vain 14 prosenttia käytti pappamånad- mahdollisuuttaan. Ruotsissa käydään keskustelua, mitkä syyt estävät miesten isäkuukauden käyttöä ja miten miehiä voidaan kannustaa pitämään vapaansa. Ruotsalaiset tutkijat ovat havainneet, että jotkut työnantajat haluavat estää vanhempia pitämästä heille säädettyjä vanhempainvapaita uhkaamalla heitä esimerkiksi siirrolla huonompiin tehtäviin. Tähän on kiinnitetty jo huomiota Ruotsin EU-puheenjohtajakaudella.

Tähän haluan muistuttaa, että selvitykset osoittavat monien ruotsalaisten työnantajien pitävän isyysvapaan viettoa hyvänä asiana ja suoranaisena meriittinä työntekijälle, koska kotona oleminen muuttaa miestä myös työntekijänä myönteiseen suuntaan.

Myös Suomessa tarvitaan nyt konkreettisia toimenpiteitä. Isäkuukausi on toteutettava siten, että se kannustaa isiä käyttämään vapaansa. Kaksi viikkoa ei riitä. Nyt julkaistu kirja "Isä neuvolassa" antaa erinomaisia eväitä isän huomioon ottamiseen lapsen syntymän yhteydessä. Toivon sille runsasta käyttöä.