Hyppää sisältöön

29.11.1999 Tasa-arvoa työehtosopimuksiin - liittotason työmarkkinaosapuolet avainasemassa

Tasa-arvon puutteet työelämässä tunnustetaan laajasti. Tasa-arvoasian neuvottelukunnan mielestä liittokohtaisilla sopimuksilla on nyt tärkeä merkitys sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi työelämässä. Neuvottelukunta on lähettänyt kaikille työmarkkinaosapuolille oheisen kirjeen, jolla se haluaa kannustaa liittoja sopimaan tasa-arvotavoitteista alkavalla sopimuskaudella.

Alkavat työehtosopimusneuvottelut käydään liittotasolla. Aikaisemmin tasa-arvoasioista on sovittu osapuolten kesken keskitetyissä ratkaisuissa. Niissä on sovittu mm. työnarviointijärjestelmien kehittämisestä, nais- ja matalapalkkaeristä sekä hyvän ja tasa-arvoisen työyhteisön kehittämiskriteeristön luomisesta. Tasa-arvoasian neuvottelukunta kiinnittää liittotason työmarkkinaosapuolten huomiota siihen, että tasa-arvoasioita edistetään liittokohtaisissa neuvotteluissa.

Naisten asemaa työelämässä on parannettava tasa-arvon edistämiseksi. Työuupumus, hierarkkisesti johdetut työpaikat, ikä- ja sukupuolisyrjintä, vastentahtoiset määräaikaiset ja osa- aikaiset työsuhteet, hidas urakehitys ja heikko työnarvostus ovat useammin naisten kuin miesten ongelmia. Ne heikentävät naisten palkkakehitystä ja ylläpitävät sukupuolten välisiä palkkaeroja. Työtehtävien ja ammattien jakautuminen sukupuolen mukaan jäykistää työmarkkinoita. Segregaatio vaikeuttaa naisten ja miesten mahdollisuuksia kehittää ja käyttää taitojaan työelämässä ja johtaa lahjakkuuksien hukkaamiseen. Tämä ilmenee yhtäältä siten, että naisten lahjakkuus tieto- ja tuotantotekniikan taidoissa jää tunnistamattomaksi resurssiksi ja siten, että naisvaltaisten alojen tietotaitoa aliarvioidaan mm. palkkauksessa.

Tasa-arvoasian neuvottelukunta kannustaa työmarkkinajärjestöjä etsimään keinoja, joilla tasa- arvoa voidaan edistää liittokohtaisissa ratkaisuissa. Työmarkkinajärjestöille on kertynyt arvokasta asiantuntemusta työpaikkakohtaisestakin tasa-arvotyöstä. Myös kansainvälisissä yhteyksissä on viitattu suomalaisten työmarkkinaosapuolten yhteistoimintaan tasa-arvokysymyksissä hyvänä esimerkkinä. Hyvien käytäntöjen hyödyntäminen alakohtaisesti soveltuvin ehdoin on konkreettista tasa-arvon edistämistä. Erityisesti tasa-arvoasiain neuvottelukunta vetoaa julkisen sektorin järjestöihin, että ne toimisivat esimerkkinä parantamalla naisten urakehitystä, palkkausta ja työsuhteita.

Tasa-arvoasian neuvottelukunnan mielestä on tärkeää

  • kehittää palkkarakenteita ja käyttää keinoja, joilla naisten ja miesten palkkaeroja kavennetaan
  • puuttua työssä jaksamiseen, pidentyviin työaikoihin ja palkattomiin ylitöihin - työntekijät tarvitsevat todelliset mahdollisuudet sovittaa yhteen perhe-elämän tarpeet työelämän vaatimusten kanssa
  • kannustaa työpaikkoja laatimaan yrityskohtaiset, tasa-arvolain edellyttämät tasa- arvosuunnitelmat
  • kehittää työelämää kohti "hyvää ja tasa-arvoista" työyhteisöä, mitä kuvaavat laatukriteerit on kehitetty työmarkkinaosapuolten yhteistyönä
  • kiinnittää huomiota segregaation purkamiseen työpaikoilla ja vaatia tarvittaessa muutoksia myös koulutus- ja työvoimapolitiikkaan
  • että liittokohtaisissa neuvotteluissa sovitaan myös, miten ratkaisujen vaikutuksia seurataan ja arvioidaan sopimuskauden lopussa tasa-arvonäkökulmasta.

Tasa-arvoasian neuvottelukunta on myös omalta osaltaan kiinnostunut seuraamaan liittokohtaisten sopimusten tasa-arvovaikutuksia ja toivoo tässä hyvää yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Lähempiä tietoja asiasta antavat neuvottelukunnan pääsihteeri Leila Räsänen (puh 09-160 3837) ja neuvottelukunnan "Hyvinvointivaltio ja tasa-arvo" -jaoston sihteeri, erikoistutkija Anita Haataja (puh 09-160 4080).