Hyppää sisältöön

24.10.2002 Työllisyysasteen nosto ja palvelujen veropohja turvaavat hyvinvointivaltion tulevaisuuden

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) pj. Kansanedustaja Tuula Haatainen TANEn 30- vuotisluentosarjan yleisötilaisuudessa Helsingissä:
Hyvinvointivaltion tulevaisuus turvataan kahdella keinolla: työllisyysastetta nostetaan ja pidetään kiinni yhteisten palvelujen verorahoituksesta, totesi kansanedustaja ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pj. Tuula Haatainen Helsingin yliopistolla torstai-iltana 24.10. järjestetyssä Tasa-arvopolitiikka hyvinvointivaltion murroksessa - yleisötilaisuudessa.

Monet mittarit osoittavat suomalaisten onnistuneen hyvinvointiyhteiskunta-tavoitteissaan. Köyhyys on vähäistä verrattuna muihin maihin. Koulutustaso on korkea ja koululaistemme oppimistulokset hyviä. Vaikka tuloerot ovat kasvaneet, ne ovat edelleen pienet. Työttömyys on alentunut voimakkaimmin EU- maista ilman EU-tukea. Viime vuosina olemme työllistäneet Suomessa yli 300.000 ihmistä.

Kohtuullisesta tilanteesta huolimatta meillä on ongelmia edessämme. Suomi ikääntyy. Vaikka meillä on vielä liian paljon työttömiä, työvoimapula uhkaa, kun sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat rynnistävät eläkkeelle. Väestön ikääntyessä terveysmenot kasvavat. Hoitajista ja lääkäreistä tulee entistä suurempi pula. Iäkkäiden vanhusten määrä kasvaa. Heidän hoivansa järjestäminen vie varoja ja henkilökuntaa. Lasten ja nuorten ongelmat lisääntyvät, jos työ- ja perhe-elämää ei saada joustavoitettua ja kiinnitetä entistä parempaa huomiota ongelmien ennalta ehkäisemiseen. Julkisten hyvinvointipalvelujen rahoitus vaarannetaan verojen alentamisvaatimuksilla.

Tämän pohjalta on ilahduttavaa, että syksyn tulopoliittisissa neuvotteluissa on esillä monta työn ja perhe-elämän joustavoittamista koskevaa asiaa. Perhevapaita on meilläkin oltu kehittämässä pohjoismaiseen suuntaan. Ensi vuonna isät saavat kaksi viikkoa lisää isyysvapaata. Ruotsissa ja Norjassa jo pitkään käytössä olleesta "pappakuukaudesta" jäädään meillä vielä jälkeen, mutta tien pää on saatu auki.

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen lisäksi Tasa-arvoasiainneuvottelukunnan 30- vuotisjuhlavuotena esillä on myös monia muita tärkeitä kysymyksiä kuten naisten ja miesten palkkaerot, pätkätyöt, naisten oikeudet, isän asema perheessä, median seksistinen ihmiskuva, prostituutio ja naisiin kohdistuva väkivalta.

- Torstaina 24.10. klo 18.15 järjestää Tasa-arvoasiainneuvottelukunta (TANE)seminaarin "Minkälaista on tasa-arvopolitiikka hyvinvointivaltion murroksessa" Helsingin yliopiston päärakennuksessa, sali 13 (Fabianinkatu 33). Seminaarin pääalustuksen pitää YTT Raija Julkunen Jyväskylän Yliopistosta. VATT:n ylijohtaja Reino Hjerppe esittää tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii TANEn pj, kansanedustaja Tuula Haatainen.

Lisätietoja: Tuula Haatainen, 050 - 511 3082