Hyppää sisältöön

22.02.2001 Tarjouspyyntö alustavasta tutkimussuunnitelmasta

AIHE

Kunta- ja aluetasoista, sukupuolten tasa-arvotavoitteiden kannalta relevanttia tietoa tarjoavan tietopankin ja tasa-arvoindeksien suunnittelu sekä tietosisällön dokumentointi.

TUTKIMUSHANKE YKSITYISKOHTAISEMMIN

Kunnallisvaalivuonna 2000 tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Hyvinvointivaltio ja tasa-arvo -jaosto kiinnitti huomiota siihen, miten vähän sukupuolen mukaan eriteltyä tai muuten tasa- arvonäkökulmasta relevanttia tietoa on ylipäätään saatavilla olemassa olevista, julkisista Tilastokeskuksen tai muiden tahojen tuottamista kuntatason tietokannoista. Vähäinen tieto on hajallaan eri tyyppisissä ja saatavuudeltaan eri tasoisissa tietokannoissa ja olemassa olevien tietokantojen käyttöaste on alhainen ␣ etenkin, jos potentiaalisiksi käyttäjäryhmiksi arvioidaan kunnallispolitiikasta kiinnostuneet kansalaiset, järjestöt, kunnallisvaaliehdokkaat ja kuntien luottamustoimiin valitut henkilöt.

Hankkeen tavoitteena on saada aikaan kunta- ja aluetasoista, sukupuolten tasa-arvonäkökulmasta relevanttia tietoa tarjoava tietopankki. Tietopankissa tulee olla naisten ja miesten asemasta kunnallishallinnossa ja kunnassa kertovia indikaattoreita, kuntien tasa-arvon toteutuneisuutta mittaavia indeksejä sekä tietoa ns. hyvistä kuntakohtaisista käytännöistä tasa-arvon edistämiseksi. Tietopankin avulla kuntalaiset ja kuntapäättäjät voivat arvioida tasa-arvotavoitteiden toteutumista omassa kunnassaan ja verrata sitä muihin kuntiin. Tavoitteena on, että tietopankki voidaan ottaa käyttöön alkaneella kunnallisvaalikaudella ja että sitä voidaan hyödyntää jo tulevissa kunnallisvaaleissa.

Tutkimuksen tarkoituksena on palvella relevanttien indikaattoreiden valinnassa, tasa-arvoindeksien kehittämisessä sekä tuottaa valinnoille tutkimukselliset perustelut. Tutkimushankkeen lopputuloksena on myös käyttäjän opas, joka kertoo tietopankin käyttäjälle indikaattoreista sekä niiden valintaperusteista. Tietopankki-termin käytöllä ei rajata tietoja yhteen paikkaan, vain yhden tahon toimesta ylläpidettävään ja päivitettävään järjestelmään.

ALUSTAVA TUTKIMUSSUUNNITELMA

Suunnitelman tulee sisältää - kuvaus tutkimuksen sisällöstä - aikataulu - kustannusarvio tutkimuksen käyttöön osoitetuista henkilöresursseista - suunnitelma tietopankin potentiaalisten käyttäjien kuulemisesta ja käyttäjätarpeiden kartoituksesta hankkeen aikana.

TUTKIJALTA/TUTKIJOILTA VAADITTAVA ASIANTUNTEMUS

Tehtävänä on tietopankin sisällön suunnittelu ja perustelu. Tutkijalta edellytetään itsenäistä tietojenkäsittelytaitoa ja kykyä tilastoanalyyseihin kunta-/aluetason indikaattoreita valittaessa.

Ohjausryhmä tekee varsinaiset ehdotukset tietopankin teknisiksi ym. ratkaisuiksi tutkijan laatimien selvitysten ja vaihtoehtojen pohjalta.

HANKKEEN OHJAUSRYHMÄ

Tietopankkihankkeelle asetetaan ohjausryhmä, jossa jäseninä ovat tasa-arvotoimiston, sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen Kuntaliiton, Tilastokeskuksen, Stakesin, sisäasiainministeriön ja opetusministeriön edustajat. Lisäksi ohjausryhmään kutsutaan tutkimuksen ja olemassa olevien tietokantojen edustajia pysyviksi asiantuntijajäseniksi.

RAHOITUS

Tutkimushankkeeseen on varattu sosiaali- ja terveysministeriön tutkimus- ja kehittämismäärärahaa, joka kattaa kokeneen (lisensiaatti- tai tohtorintutkinto) tutkijan palkka- ja sosiaaliturvakustannukset noin 1-1.5 vuoden ajalta. Käytännössä hanke voidaan toteuttaa myös yhdistämällä kokeneemman ja vähemmän kokeneen tutkijan työpanoksia.

HANKKEEN KÄYTTÖÖN LUOVUTETTAVA MATERIAALI

Sosiaali- ja terveysministeriö, Tilastokeskus ja Kuntaliitto luovuttavat omaa, kuntatasoista, ohjausryhmässä yhteisesti sovittavaa tietoa tutkimuksen suorittajan käyttöön veloituksetta hankkeen ajaksi.

Alustava hahmotelma tietopankin tarkoituksesta ja sisällöstä on laadittu tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Hyvinvointivaltio ja tasa-arvojaoston toimesta. Raportti painottuu enemmän sosiaali- ja terveystoimeen kuin muille kunnallishallinnon alueille. Se on tarkoitettu taustoittamaan varsinaista hanketta, mutta ei toistaiseksi tee riittäviä rajauksia eikä ole riittävän kattava lopulliseksi työksi.

Alustavien tutkimussuunnitelmien jättöaika on maaliskuun 2001 loppuun mennessä.

LISÄTIETOJA

Tarjouspyyntöön liittyvät lisätiedustelut voi osoittaa mieluiten kirjeitse tai sähköpostitse VTT, erikoistutkija Anita Haatajalle tasa-arvotoimistoon. E-mail [email protected] Fax 09 160 4582 Tasa-arvovaltuutetun toimisto PL 33 00023 Valtioneuvosto