21.03.2007 Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii hallitukselta määrätietoista tasa-arvopolitiikkaa
Sukupuolten välinen tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii nyt asetettavalta hallitukselta määrätietoista tasa-arvopolitiikkaa. Hallitusohjelmaan tulee kirjata vahvat ja selkeät tasa-arvotavoitteet, joihin koko hallitus ja kaikki ministeriöt sitoutuvat.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii hallitusohjelmaan mm. seuraavaa:
Samapalkkaisuus on toteutettava
- Hallitus edistää työelämän tasa-arvoa ja samapalkkaisuutta pitkäjänteisesti jatkamalla samapalkkaisuusohjelman toteuttamista työmarkkinaosapuolten kanssa ja turvaa siihen riittävät resurssit.
- Toteutetaan naisten ja miesten samapalkkaisuus julkisella sektorilla. • Samanarvoisten töiden vertailu yli työehtosopimusrajojen toteutetaan käytännössä.
Perusteettomat määräaikaiset työsuhteet on poistettava
Vanhempainvapaajärjestelmän kokonaisuudistus on toteutettava
- Työnantajille vanhemmuudesta aiheutuvat kustannukset jaetaan tasan naisten ja miesten työnantajien kesken. Yhteiskunnan vastuuta vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksista lisätään
- Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmä uudistetaan uudeksi vanhempainvapaaksi, jonka kestoa pidennetään 18 kuukauteen. Vapaa koostuu kolmesta 6 kuukauden jaksosta, joista yksi on äidille, yksi isälle ja yksi jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla.
- Kokonaisuudistuksessa otetaan huomioon yksinhuoltajuudesta, opiskelusta ja yrittäjyydestä johtuvat erityistarpeet.
- Vanhemmuuteen liitettävät oikeudet ja etuudet ulotetaan yhdenvertaisesti koskemaan myös samaa sukupuolta olevien pariskuntien perheitä.
Lisää naisia johtopaikoille
- Hallitus edistää suunnitelmallisesti naisten urakehitystä ja naisjohtajuutta sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista on edistettävä kaikessa päätöksenteossa
Naisiin kohdistuva väkivalta on kitkettävä
- Tarkistetaan sukupuolinäkökulmasta koko rikoslain pahoinpitely- ja seksuaalirikossäännöstö, erityisesti asianomistajarikokset. Rikoslakiin lisätään säännös pitkään jatkuneesta parisuhdeväkivallasta, nk. naisrauhalaki Ruotsin mallin mukaan.
- Perustetaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan vastaisen työn koordinaatioyksikkö.
Ei prostituutiolle ja ihmiskaupalle
- Tuetaan prostituutiosta irtautumista mm. kehittämällä moniammatillista ohjelmallista exit prostituutio -työtä.
- Kiinnitetään erityisesti huomiota seksin ostoon prostituutiota ylläpitävänä ilmiönä. • Hallituksen on varattava ihmiskaupan uhrien auttamiseen resurssit. • Perustetaan ihmiskaupan kansallisen raportoijan virka.
Sukupuolinäkökulma on valtavirtaistettava julkisella sektorilla
- Hallitus varmistaa, että sukupuolinäkökulma otetaan huomioon lainvalmistelussa, talousarvioprosesseissa sekä muissa merkittävissä hankkeissa jo toiminnan alkuvaiheessa.
- Kaikissa ministeriöissä järjestetään sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista käsittelevää koulutusta. Koulutus järjestetään myös kaikille ministereille ja valtion ylimmälle johdolle.
- Sukupuolivaikutukset arvioidaan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen alueellisessa toimeenpanovaiheessa.
- Hallitus perustaa valtakunnallisen tasa-arvon tietopalvelun vuonna 2007, ja sille osoitetaan riittävät pysyvät resurssit.
Opetus ja oppilaitokset edistämään tasa-arvoa
- Tasa-arvosuunnitteluvelvoite ulotetaan koskemaan peruskouluja.
- Opettajankoulutukseen sisällytetään sukupuolisensitiivistä ja sukupuolitietoista opetusta, johon kaikki opettajiksi opiskelevat osallistuvat. Sukupuolisensitiivisen työskentelytavan opettaminen tulee sisällyttää myös lastentarhanopettajien koulutukseen.
- Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen tulee ottaa opetusministeriössä omalla tunnusluvullaan olevaksi kriteeriksi päätettäessä kullekin koulutusorganisaatiolle myönnettävästä rahoituksesta.
- Koulutusta koskeviin asetuksiin on lisättävä maininta siitä, että kaikessa opetuksessa on pyrittävä sukupuolisensitiivisyyteen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen.
Sukupuolinäkökulma osaksi sosiaali- ja terveyspalveluja
- Vahvistetaan sukupuolinäkökulmaa terveyserojen kaventamistyössä.
- Laadukas päihdepalvelujärjestelmä tarjoaa naisille omia hoitomalleja ja -paikkoja, omia keskustelu- ja tukiryhmiä ja ennen kaikkea madaltaa naisten avun ja tuen hakemisen kynnystä. Miehille kehitetään ehkäisevää päihdetyötä.
- Isäksi kasvu ja aktiiviseen isän rooliin kannustaminen nostetaan entistä kiinteämmäksi osaksi neuvolatoiminnan käytäntöjä. Neuvoloissa aloitetaan ja vahvistetaan sellaisia toimintamuotoja, jotka on suunnattu erityisesti isille.
Tasa-arvotyölle varattava lisää resursseja
- Tasa-arvon toteutumista edistäville ja valvoville viranomaisille varataan lisäresursseja.
Lisätietoja: Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Hannele Varsa, hannele.varsa[at]stm.fi, gsm 050 545 3435