Hyppää sisältöön

15.06.2004 Mies- ja mediajaoston puheenjohtaja Tapio Pekkola

Tasa-arvoasian neuvottelukunta, Tane, on parlamentaarinen neuvottelukunta. Siihen kuuluu edustajia lähes kaikista eduskunnassa edustetuista poliittisista puolueista. Neuvottelukunta toimii asiantuntijana ja lausunnon sekä esitysten antajana tasa-arvoa koskevissa asioissa. Se on sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisen edistäjä ja seuraaja ja merkittävä osa kansallisista tasa-arvoelimistä, joita Suomessa on kolme sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa: Tasa- arvoasiain neuvottelukunta, Tasa-arvovaltuutettu, ja vuodesta 2001 myös hallituksen Tasa- arvoyksikkö.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on perustanut työtään tukemaan kaksi jaostoa: Tutkimus- ja kehittämisjaoston sekä Mies- ja mediajaoston. Tämän tilaisuuden taustalla on Mies- ja mediajaosto.

Jaostolla on pitkä historia miesjaostona, ja tänä kautena mukana on myös medianäkökulma. Miesjaosto toimi Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa vuosina 1988-2003. Jaosto muistuttaa, että tasa-arvokeskustelun käyminen on myös miesten asia. Miesten osallistuminen tähän keskusteluun tuo perinteisiin tasa-arvokysymyksiin uusia näkökulmia mutta nostaa myös uusia teemoja tasa- arvokeskusteluun. Jaosto on ainoa miehiä ja tasa-arvoa käsittelevä kansallinen elin ja ainoa foorumi, jossa tasa-arvosta sekä miesten ja naisten asemasta eri tavoin ajattelevat kohtaavat ja tekevät yhteistyötä.

Tämän toimikauden aikana, vuosina 2004-2007, Mies- ja mediajaosto kartoittaa poikien ja nuorten miesten parissa tehtävää työtä tasa-arvonäkökulmasta, tuottaa kirjan, joka kokoaa erilaisia puheenvuoroja miehistä ja tasa-arvosta sekä järjestää miehiä ja tasa-arvoa koskevia tilaisuuksia. Lisäksi jaosto jatkaa Tanen 30-vuotisjuhlaseminaarin aloittamaa keskustelua seksuaalisuuden esittämisestä mediassa. Luonnollisesti jaosto myös tukee ja arvioi syksyllä valmistuvaa hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa mies- ja medianäkökulmista.

Mies- ja mediajaoston toiminnan voisi kiteyttää kolmeen sanaan; keskustelufoorumi, aloitteentekijä ja selvittäjä. Toimikoon tämä tilaisuus foorumina miehistä ja tasa-arvosta käytävään keskusteluun.