Hyppää sisältöön

15.06.2004 Miehen työ -palkinto ohjaaja, kirjailija Reko Lundánille

Tasa-arvo on sekä naisten että miesten asia. Tätä osoittaakseen tasa-arvoasiain neuvottelukunta jakaa vuosittain Miehen työ -palkinnon. Tänä vuonna haluamme painottaa taiteen merkitystä tasa- arvotyön edistämisessä. Palkinto myönnetään ohjaaja, kirjailija Reko Lundánille ansioista merkittävänä tienraivaajana.

Taide tasa-arvon edistäjänä

Reko Lundán käsittelee tuotannossaan syvällisesti sukupuolten välisiä suhteita. Hän kirjoittaa vaikuttavan tarkkanäköisesti tästä ajasta ja on nostanut tavallisen suomalaisen ihmisen - erityisesti perheen - realististen näytelmiensä keskeiseksi kuvauskohteeksi. Näytelmässään Tarpeettomia ihmisiä (2003) Lundán kuvaa miesten pitkäaikaistyöttömyyttä. Sen aiheuttama ahdistus purkautuu väkivaltaisena käyttäytymisenä, jonka kohteeksi joutuvat sekä läheiset että tuntemattomat ihmiset. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta korostaa, että taiteen avulla voidaan merkittävällä tavalla käsitellä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, joka on viime vuosina Suomessa saanut osakseen kasvavaa huomiota.

Lundánin tunnetuimmat näytelmät ovat KOM-teatterille kirjoitetut Aina joku eksyy (1998), Teillä ei ollut nimiä (2001) ja Tarpeettomia ihmisiä (2003) sekä Kansallisteatterin ohjelmistossa edelleen oleva Ihmisiä hyvinvointivaltiossa (2003). Lundán voitti esikoiskirjallaan Ilman suuria suruja (WSOY, 2002) Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Omien näytelmiensä lisäksi Lundán on ohjannut klassikkonäytelmiä, esim. Anton Tsehovia ja Arthur Milleriä. Sosiaali- ja Terveysturvan keskusliitto palkitsi Reko Lundánin sosiaaliturvan tunnustuspalkinnolla 31.3.2004.

Miehen työ -palkinto

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta myöntää Miehen työ -palkinnon nyt kuudennen kerran. Tähän mennessä Miehen työ -palkinto on myönnetty tunnustuksena työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi, aktiiviseen isyyteen kannustamisesta, suvaitsevaisen ja tasa-arvoisuuteen perustuvan miehen mallin edistämisestä, kriittisen miestutkimuksen tukemisesta sekä miesten ja naisten moninaisuuden esiin nostamisesta ja tukemisesta erityisesti seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden alueella.

Miehen työ -palkintona luovutettiin taiteilija Hanna Variksen grafiikan teos "Hiljaisuus on oikotie".