Hyppää sisältöön

15.06.2004 Miehen työ -palkinnon julkistamistilaisuus, puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta palkitsee vuosittain tasa-arvotyötä tehneitä miehiä. Samalla kannustetaan myönteisen esimerkin antaneita miehiä jatkamaan työtään. Palkinnolla pyritään osoittamaan, että tasa-arvo on sekä naisten että miesten asia. Koska suurin osa tasa- arvotoimijoista on edelleen naisia, tarjoavat miehet tasa-arvoon ja sen edistämiseen täydentävää näkökulmaa, joka on kokonaisuudelle hyvin tärkeä. Nyt palkinto jaetaan jo kuudennen kerran.

Palkinto on myönnetty eri vuosina hieman erilaisin perustein - niin kuin tasa-arvokin koskettaa miehiä monista näkökulmista. Ensimmäinen palkinto, vuonna 1998, myönnettiin tunnustuksena työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi. Vuonna 2000 palkittiin aktiivisen isyyden tukemiseksi tehtyä työtä. Seuraavana vuonna huomio kiinnitettiin Jääsydämet- jääkiekkojoukkueeseen, jossa valmentajiensa Ilkka ja Ville Turkan johdolla opetetaan tasa- arvoisuuteen perustuvaa miehen mallia nuorille pelaajille antamalla kaikkien pelata. Vuonna 2002 palkinnon sai miestutkija Arto Jokinen, joka on pitkään edistänyt miestutkimusta Suomessa - tutkimushan on yksi tasa-arvotyön perustoista. Viime vuonna palkinnon sai SETA:n pääsihteeri Jussi Nissinen työstään miesten ja naisten moninaisuuden esiin nostamiseksi ja seksuaalisen tasa-arvon hyväksi.

Nyt on taas uuden teeman ja näkökulman vuoro. Kanssani täällä edessä on Reko Lundán, tunnustusta saanut näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hän kirjoittaa vaikuttavan tarkkanäköisesti tästä ajasta ja on nostanut tavallisen suomalaisen ihmisen - erityisesti perheen - realististen näytelmiensä keskeiseksi kuvauskohteeksi. Lundánin tunnetuimmat näytelmät ovat KOM-teatterille kirjoitetut Aina joku eksyy (1998), Teillä ei ollut nimiä (2001) ja Tarpeettomia ihmisiä (2003) sekä Kansallisteatterin ohjelmistossa edelleen oleva Ihmisiä hyvinvointivaltiossa (2003). Lundán voitti esikoiskirjallaan Ilman suuria suruja (WSOY, 2002) Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Omien näytelmiensä lisäksi Lundán on ohjannut klassikkonäytelmiä, esim. Anton Tsehovia ja Arthur Milleriä.

Teatteriesitykset ovat nostaneet keskusteluun kipeitä asioita. Taiteilija Reko Lundán on tuonut näytelmässään Tarpeettomia ihmisiä esille vaikuttavalla tavalla miehen sisäiset kasvukivut ja perheväkivallan. Taide voi merkittävällä tavalla toimia yhteiskunnallisten ilmiöiden kuvaajana, keskustelun herättäjänä ja subjektiivisten elämysten ja tuntemusten välittäjänä. Antamalla palkinnon Reko Lundánille Tane haluaa tukea taidetta tasa-arvolle olennaisten teemojen käsittelymuotona. Tarvitsemme lisää yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa taidetta!

Palkintona tasa-arvoasiain neuvottelukunta ojentaa kuvataiteilija Hanna Variksen teoksen "Hiljaisuus on oikotie".