Hyppää sisältöön

08.02.2005 Miehen työ -palkinto isyystutkija, professori Jouko Huttuselle Jyväskylään

Tasa-arvo on sekä naisten että miesten asia. Tätä osoittaakseen tasa-arvoasiain neuvottelukunta jakaa vuosittain Miehen työ -palkinnon. Tänä vuonna palkinto myönnettiin kasvatustieteiden tohtori, professori Jouko Huttuselle hänen pitkäjänteisestä työstään isyystutkijana sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta isyyden arvon nostamiseksi. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta myöntää Miehen työ -palkinnon nyt seitsemännen kerran.

Uudesta aktiivisesta isyydestä hyötyvät kaikki

Jouko Huttunen on uraauurtavalla tavalla edistänyt suomalaista isyystutkimusta. Hän on korostanut isyyden merkitystä miehen elämässä ja kannustanut miehiä tietoisesti pyrkimään täysimääräiseen isyyteen. Huttunen on myös osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun isyydestä niin mediassa kuin muillakin foorumeilla. Ylläpitämällä isyyskeskustelua Jouko Huttunen on edistänyt isän roolien uusiutumista ja stereotyyppisten mieskuvien purkamista sekä tehnyt isyyden monimuotoisuutta näkyväksi. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta korostaa, että tutkimuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun avulla voidaan muuttaa isyyteen liittyviä yhteiskunnassa vallitsevia asenteita ja arvostuksia. Uudesta, aktiivisesta isyydestä hyötyy perheen lisäksi koko yhteiskunta ja ennen kaikkea mies itse.

Kasvatustieteiden tohtori Jouko Huttunen on työskennellyt pitkään Jyväskylän yliopistossa, jossa hän toimii tällä hetkellä kasvatustieteiden professorina perhetutkimuksen alalla. Hänen tutkimuskohteenaan on ollut mm. isyyteen kasvaminen, jaettu vanhemmuus sekä uusi isyys. Jouko Huttunen on myös 1970-luvun alkupuolelta lähtien ollut aktiivinen tasa-arvotoimija ja miesaktivisti.

Miehen työ -palkinto

Tähän mennessä Miehen työ -palkinto on myönnetty tunnustuksena suvaitsevaisen ja tasa- arvoisuuteen perustuvan miehen mallin edistämisestä, työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi, kriittisen miestutkimuksen tukemisesta, aktiiviseen isyyteen kannustamisesta, miesten ja naisten moninaisuuden esiin nostamisesta ja tukemisesta erityisesti seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden alueella sekä tasa-arvon edistämisestä teatteritaiteen keinoin.

Palkintona luovutettiin jyväskyläläisen kuvataiteilijan Kirsi Neuvosen teos "Omenapuu". Palkinnon professori Jouko Huttuselle luovuttivat 9.2.2005 Jyväskylän yliopiston Lyhty-salissa tasa-arvoasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Arto Seppälä sekä Mies- ja mediajaoston puheenjohtaja Tapio Pekkola.