Hyppää sisältöön

06.09.2002 Palkkasyrjintä on pystyttävä selvittämään

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii, että työehtosopimuksissa erityistä huomiota kiinnitetään palkkauksen läpinäkyvyyteen. Naisten ja miesten palkkaerot eivät ole juurikaan kaventuneet. Euro naisen palkkapussissa on keskimäärin 82 senttiä. Palkkarakenteita on kehitettävä niin, että naisten ja miesten palkkaeroja voidaan kaventaa. Palkkasyrjintää epäiltäessä luottamusmiehen on aina saatava palkkatiedot selville. Palkkasyrjintäepäilys voidaan tutkia tehokkaasti vain tällä tavalla. Palkkatieto ei tasa-arvoasiain neuvottelukunnan mielestä saa olla syrjintää epäiltäessä yksityisyyden suojassa. Julkisen sektorin palkathan ovat jo nyt julkisia. Tasa-arvolakia on ehdottomasti muutettava niin, että se mahdollistaa myös yksityissektorilla palkkasyrjintäepäilyn tutkimisen mahdollisimman tehokkaasti jo työpaikkatasolla.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii, että tasa-arvoasiat ovat keskeisesti mukana tulevissa työehtosopimuksissa. Edellisissä tupoissa on tehty hyvää työtä. Tasa-arvoa edistäviä toimia on tarmokkaasti jatkettava, onhan työmarkkinajärjestöillä arvokasta asiantuntemusta ja pitkäaikainen kokemus naisten ja miesten tasa-arvon edistämisestä. Hyvien käytäntöjen hyödyntäminen on konkreettista tasa-arvon edistämistä. Valtavirtaistamisperiaatteen mukainen sukupuolinäkökulma on muistettava neuvotteluissa.

On myös muistettava, että työntekijöillä on oltava todelliset mahdollisuudet sovittaa yhteen perhe- elämän tarpeet työelämän vaatimusten kanssa, ei vain äideillä vaan myös isillä. Isällä on myös oikeus yhdistää työ- ja perhe-elämä, mikä usein unohdetaan.

Lisätietoja: Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pj Tuula Haatainen 050-5113082