Hyppää sisältöön

05.06.2006 Pätkätöiden vähentämiseksi asetettava korkean tason toimikunta

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta vaatii konkreettisia päätöksiä pätkätöiden vähentämiseksi. Tasa- arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila esittää, että tasa-arvoministeri asettaa korkean tason toimikunnan ratkomaan pätkätyön ongelmia. Toimikunnassa pitäisi olla kolmikannan mukaisesti edustajat niin valtiolta ja Kuntaliitostakin kuin työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä sekä niiltä toimialoilta, joilla pätkätöitä on suhteellisesti eniten.

Sirkka-Liisa Anttila esitti vaatimuksen tänään 5.6. järjestetyssä Pätkät(y)ön tulevaisuus? - seminaarissa Helsingin yliopistolla. Seminaarin järjestivät tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE), Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunta, Helsingin yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY). Sirkka-Liisa Anttila esittää, että asetetaan korkean tason toimikunta selvittämään keinoja vähentää pätkätöitä. Valtiolla ja kunnilla on runsaasti niin sanottuja pätkätöitä, jotka tutkimusten mukaan kohdistuvat erityisesti koulutettuihin 25 - 45- vuotiaisiin naisiin. Ylipäätään määräaikainen työ kohdistuu tutkimusten mukaan erityisesti nuoriin sekä synnytysikäisiin ja koulutettuihin 25- 44-vuotiaisiin naisiin. Korkeakoulutus ei enää takaa vakinaista työtä naisille. Määräaikaista työtä koskevat tutkimukset ovat vuonna 2005 todenneet, että naisten on erittäin vaikea aloittaa pysyvää työuraa Suomessa. Pätkätyöt ovat tyypillisimpiä sosiaali-, terveys- ja opetusalalla. Anttila toteaa, että on vihdoinkin aika tehdä konkreettisia päätöksiä pätkätöiden vähentämiseksi.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta korostaa, että perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden yleisyyttä ja työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollisuuksia on tarkasteltava naisten ja miesten välisen tasa-arvon kysymyksenä. Nykyjärjestelmä ja työmarkkinoiden rakenteet tuottavat eriarvoisia mahdollisuuksia naisille ja miehille menestyä työelämässä ja toteuttaa vanhemmuuttaan.

Pätkätöitä voitaisiin heti vähentää esimerkiksi vakinaistamalla terveydenhuollossa, päiväkodeissa ja vanhustenhoidon alalla sijaisina toimivat henkilöt. Hyviä kokemuksia on saatu jo esimerkiksi Helsingin ja Forssan kaupunkien toiminnasta.

Lisätietoja:

tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Sirkka- Liisa Anttila
tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Hannele Varsa, [email protected], 050 545 3435