Hyppää sisältöön

Miehiä ja naisihmisiä – Suomen kielen seksismi ja sen purkaminen –kirjan julkistamistilaisuus

tiistaina 5.2.2019 klo 9.30-11 Tiedekulman Think Loungessa (2. krs, Yliopistonkatu 4 Helsinki)

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan julkaisema Miehiä ja naisihmisiä - Suomen kielen seksismi ja sen purkaminen -kirja on monipuolinen katsaus suomen kielen näkyviin ja piileviin sukupuolen ilmauksiin. Teos perustuu kielentutkija, FT Mila Engelbergin väitöstutkimukseen Yleispätevä mies: suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus. Kirjassa puretaan käsitystä suomesta sukupuolineutraalina kielenä ja osoitetaan kielenkäyttöön liittyviä epätasa-arvoisia rakenteita tutkimustietoon ja esimerkkiteksteihin nojaten. Tarkastelun kohteiksi otetaan esimerkiksi sukupuoleen viittaavat tehtävänimikkeet, miehiin ja naisiin viittaavien nimitysten epäsymmetria sekä niin kutsuttu yleistävä maskuliinisuus eli maskuliini-ilmaisujen käyttö yhteyksissä, joissa niillä viitataan kaikkiin ihmisiin.

Kirja tarjoaa näkökulmia sukupuolisyrjivään kielenkäyttöön ja konkreettisia suosituksia kielenkäytön kehittämiseksi. Kirja on suunnattu erityisesti media-alalle sekä erilaisiin oppilaitoksiin opetuksen tueksi.

Kirja on saatavilla julkistamistilaisuudessa sekä tilattavissa tilaisuuden jälkeen maksutta osoitteesta [email protected]

Julkaisutilaisuus alkaa aamiaistarjoilulla klo 9.30. Tilaisuuden ohjelmassa klo 10-11 puhujina kuullaan FT Mila Engelberg, TANEn Sukupuoli, talous ja valta -jaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov, Aamulehden toimittaja Matti Mörttinen sekä THL:n Tasa-arvotiedon keskuksen kehittämispäällikkö Reetta Siukola. Tilaisuuden juontaa Sallamaari Muhonen.

Tutustu kirjan pdf-versioon verkossa

Tilaisuuden tapahtumasivu Facebookissa