Miehen työ -tasa-arvopalkinto valokuvataiteilija Kenneth Bambergille miesten kohtaaman väkivallan esiin nostamisesta

Julkaisuajankohta 26.10.2022 11.57
Tiedote

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan jakama Miehen työ -tasa-arvopalkinto myönnetään tänä vuonna valokuvataiteilija Kenneth Bambergille. 

Kenneth Bambergin valokuvanäyttely Johan keskittyy miesten kohtaamaan lähisuhdeväkivaltaan. Teokset herättävät pohtimaan kulttuurin mieskuvaa ja sitä, miten se voi rajoittaa miesten ja poikien mahdollisuutta pyytää ja saada apua sekä näyttää tunteitaan. 

Miehen työ -palkinto nostaa esiin henkilöitä ja tahoja, jotka ovat ansioituneella työllään tai esimerkillään edistäneet sukupuolten tasa-arvoa erityisesti miesten ja poikien näkökulmasta ja purkaneet kapeita sukupuolinormeja. Palkinnon saajan valitsee tasa-arvoasiain neuvottelukunta (Tane) asettamansa miesjaoston esityksestä. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998.

“Miesten kynnystä hakea ja saada apua madallettava”

Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta ovat vakavia ongelmia Suomessa. Tilastokeskuksen vuonna 2022 julkaisemien tietojen mukaan joka kuudes mies on elämänsä aikana kokenut fyysistä parisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa*. Toistuvaa parisuhdeväkivaltaa kokeneista miehistä vain joka neljäs on kertonut asiasta läheiselle, terveydenhoitoon, tukipalveluihin tai poliisille.

“Kenneth Bamberg on Johan-näyttelyllään osa tärkeää asennemuutosta ja tuo vakavaa ilmiötä esiin”, sanoo Tanen miesjaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen. “Suomessa on edelleen liian harvoja tahoja, jotka tekevät työtä väkivaltaa kokeneiden miesten parissa. Kynnystä hakea ja saada apua myös miehiin kohdistuvaan sukupuolistuneeseen väkivaltaa tulee madaltaa aktiivisesti.”

“Idea näyttelyyn syntyi, kun luin uutisen miehestä, joka oli joutunut vaimonsa pahoinpitelemäksi ja jonka avunpyyntöä hätäkeskus ei ottanut vakavasti. Kiinnostuin siitä, miten väkivallasta kertominen ja avun pyytäminen voi olla miesten kohdalla tabu. Mielikuva ‘tosimiehestä’, joka pärjää aina yksin, istuu tiukassa”, Bamberg sanoo.

“Olen saanut monia koskettavia viestejä läheisiltä, jotka ovat nähneet jonkun lähipiirinsä miehen kärsimyksen, sekä miehiltä, jotka ovat itse kokeneet väkivaltaa. He kaikki ovat olleet kiitollisia vaietun aiheen nostamisesta esiin”, Bamberg kertoo. 
 
Kenneth Bamberg (s. 1981) on valmistunut valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011. Bambergilla on ollut soolo- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Suomen Madridin-instituutissa, Gallery VU:ssa Quebecissa, Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa sekä Valokuvamuseo Winterthurissa Zürichissä. 

Lisätiedot

Hannele Varsa, pääsihteeri
[email protected], +358 50 545 3435

Haastattelupyynnöt ja lehdistökuvat: 

Nina Järviö, asiantuntija
[email protected], +358 50 452835 

Johan-näyttely Kenneth Bambergin verkkosivuilla:

Johan - Kenneth Bamberg (kenbam.com)

Lisää Miehen työ -palkinnosta Tanen verkkosivuilla: 
Miehen työ -palkinto | Tane

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (Tane) on yksi Suomen kolmesta tasa-arvoviranomaisesta. Se on pysyväluonteinen neuvottelukunta, jossa ovat edustettuina eduskuntapuolueet eduskuntavaalien tuloksen mukaisessa suhteessa. Laaja-alaisen puoluepoliittisen edustuksensa ansiosta Tanen kannanotoilla on painoarvoa tasa-arvopoliittisia linjauksia laadittaessa. Vuosi 2022 on Tanen 50-vuotisjuhlavuosi. 
Miehen työ karlatag kirjoitettuna ympyrän muotoon.

 

Ajankohtaista