Hyppää sisältöön

21.05.2002 Miehen työ -palkinto

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta palkitsee vuosittain tasa-arvotyötä tehneitä miehiä. Näin pyritään osoittamaan, ettei tasa-arvo ole vain naisten asia, vaan koskettaa myös miehiä. Samalla kannustetaan myönteisen esimerkin antaneita miehiä jatkamaan työtään. Tähän mennessä palkinto on myönnetty tunnustuksena työstä miesten väkivaltaisuuden vähentämiseksi, aktiiviseen isyyteen kannustamisesta sekä suvaitsevaisen ja tasa-arvoisuuteen perustuvan miehen mallin edistämisestä.

Tänä vuonna Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaosto on päättänyt esittää palkinnonantoa miestutkija Arto Jokiselle. Jokinen on pyrkinyt pitkään edistämään kriittisen miestutkimuksen vakiinnuttamista ja järjestäytymistä. Hän on toiminut muun muassa kriittisen miestutkimuksen koordinaattorina. Kirjassaan Panssaroitu maskuliinisuus (Tampere University Press, 2000) hän on selvittänyt miesten ja väkivallan kytköksiä antaen näin lisäpontta aktivistien työlle. Tutkimuksen ja aktivismin yhteen liittäminen on ollut Jokiselle tärkeä teema ja hän on myös toiminut yhteistyössä käytännön toimijoiden, esim. White Ribbon -liikkeen, Lyömättömän linjan ja Tampereen miespäivien, kanssa.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta haluaa tällä palkinnolla korostaa, että on hyvin tärkeää, että tasa- arvotyö perustuu tutkimukseen. Tutkimus tuottaa uutta ymmärrystä ja tietoa, jonka syntyminen muutoin olisi hidasta. Erityisesti perinteiseen miehisyyteen ja sukupuolijärjestelmään kyseenalaistavasti suhtautuva kriittinen miestutkimus mahdollistaa miesten tutkimisen uudesta näkökulmasta. Tällainen tutkimus ei tarkastele tasa-arvoa vain sukupuolten välisenä kysymyksenä, vaan myös miesten väliset hierarkiat ovat tarkastelun kohteena. Kriittistä miestutkimusta tarvitaan, jotta saataisiin luotua mahdollisuuksia tasa-arvoisemmalle yhteiskunnalle. Suomalaisen miestutkimuksen painoarvo suomalaisessa yhteiskunnassa ja tasa-arvokeskustelussa on jäänyt vähäiseksi. Tämä korostuu, kun kriittisen miestutkimuksen kansainvälinen painopiste on viime vuosina siirtynyt Pohjoismaihin.

Tervetuloa palkinnonjakotilaisuuteen tiistaina 21.5.2002 klo 17.30 - 18.00 Helsinkiin, Sisäministeriön Pihapaviljongin yläkertaan. Käynti Kirkkokatu 14 sisäpihan kautta. Paikalla ovat Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen sekä miesjaoston puheenjohtaja Tapio Pekkola. Tilaisuuden jälkeen samassa tilassa jatketaan Miesten rooli tasa-arvossa ja feminismissä -paneelilla, johon myös toivotamme kaikki halukkaat tervetulleiksi oheisen kutsun myötä.

Lisätietoja: Miesjaoston sihteeri, Jouni Varanka, jouni.varanka(at)stm.vn.fi