Vårt arbete

Tane är en lösningsorienterad föregångare inom jämställdhetsarbetet och en samhällspåverkare som för samman representanter för olika aktörer och är à jour med förändringarna i samhället och tiden. Tane har till uppgift att lyfta fram praxis som upprätthåller ojämställdheten och att aktivt arbeta för att avskaffa den. Tane är en diskussionsöppnare och en vägvisare i jämställdhetsfrågor.

Tane arbetar för att avskaffa stereotypa könsnormer, förbättra utsatta kvinnors och mäns samt könsminoriteters ställning och främjar kvinnors rättigheter nationellt och internationellt. Tane närmar sig alla jämställdhetsfrågor, människor, människogrupper och aktörer jämlikt i sin verksamhet, kommunikation och sina riktlinjer.

Statsrådet tillsätter delegationen för jämställdhetsärenden för riksdagens mandattid. Den sittande delegationen tillsattes den 19 oktober 2023. 

Delegationen för jämställhetsärenden har tillsatt en sektion för köns-, ekonomi- och maktfrågor samt en manssektion. Sektionerna upprättar egna verksamhetsplaner. Utöver sektioner kan Tane även tillsätta arbetsgrupper.

Tanes verksamhetsplan (pdf)Filen öppnas i en ny flik
Tanes sammansättning
Manssektionen
Sektionen för kön, ekonomi och makt
Arbetsgrupper och projekt

Verksamhetsperiodens insatsområden

De strategiska insatsområdena är teman som genomsyrar Tanes mandatperiod och vars syfte är att styra Tanes verksamhet och öka dess effektivitet. Tane ställer upp mål för insatsområdena och följer upp hur de förverkligas under mandatperioden. Valet av insatsområden styrs av de valda temans aktualitet och betydelse samt även av en strävan efter att lyfta fram nya och mindre granskade jämställdhetsperspektiv.

Utöver de strategiska insatsområdena deltar Tane i stor utsträckning i den aktuella jämställdhetspolitiska debatten och fullgör sin uppgift enligt förordningen.

Insatsområde 1: En allt mer digitaliserad värld och jämställdhet

Digitaliseringen har en betydande inverkan på samhället och dess medlemmar. Finland har länge främjat digitaliseringen inom olika samhällssektorer och 2023 nådde Finland toppen i den årliga landsjämförelsen som mäter utnyttjandet av digitaliseringen.

Fenomenet påverkar jämställdheten på många sätt. Den digitala omställningen erbjuder möjligheter som kan främja jämställdheten. Digitaliseringen medför också risker för jämställdheten.

Det är viktigt att säkerställa att digitaliseringen framskrider jämlikt och att olika jämställdhetsperspektiv beaktas i utvecklingen, så att alla kan dra nytta av de möjligheter den medför.

Mål

  • Digitaliseringens könsrelaterade konsekvenser identifieras.

  • Jämställdhet och likabehandling ska ingå i diskussionen om artificiell intelligens.

  • I utvecklingen av digitaliseringen främjas jämställdhet och diskriminering förebyggs.

  • Könsrelaterade konsekvenser av arbetsomställningen till följd av digitaliseringen identifieras (bl.a. plattformsekonomi, automatisering, artificiell intelligens)

Insatsområde 2: Jämställdhetsperspektiv på säkerhet

I vår internationella och nationella verksamhetsmiljö har det under de senaste åren skett en utveckling som på många sätt har påverkat såväl den nationella säkerheten som upplevelsen och känslan av säkerhet.

Även om man i den samhälleliga och politiska debatten i allmänhet pratar om den yttre och den inre säkerheten, är de inte separata öar, utan nära sammanflätade.

I samhällsdebatten om den internationella och nationella förändringen i säkerhetsmiljön ska man också delta ur ett jämställdhetsperspektiv.

Mål

Tane deltar i samhällsdebatten om säkerhet och förändringen av säkerhetsmiljön ur ett jämställdhetsperspektiv via följande teman:

  • Ojämlikhet och marginalisering som en säkerhetsfråga.

  • Könsrelaterad hatretorik och våld.

  • Internationella rörelser som utmanar jämställdheten.

  • Försvaret och Finlands Natomedlemskap.

  • Kvinnors ställning i krig och konflikter, särskilt med tanke på våld mot kvinnor och krigsbrott.

Ladda ner Tanes verksamhetsplan 2023–2027 (PDF)Filen öppnas i en ny flik